1:06

Efter reklamen: Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

(1:06)

Nadia Chaudhri var professor i psykologi på Concordia universitet i Montreal i Kanada – nu vårdas hon på dödsbädden för sin äggstockscancer.

44-åringen har öppet och ärligt delat med sig av sin cancerkamp på sociala medier, sedan hon i maj berättade för sin sexåriga son att hon är döende. Nu får Nadia palliativ vård, och kommer inte komma hem från sjukhuset igen, berättar hon.

”Jag är inte rädd. Jag är omringad av kärlek och redo för smärtan att vara över”, skriver hon på Twitter.

Mamman trodde hon skulle dö – här är hennes hjärtskärande farväl till dottern

Det var i januari förra året som Nadia började känna sig sjuk, med symptom som trötthet, smärta i magen och ländryggen samt ett behov att kissa allt oftare. Hon behandlades med antibiotika för urinvägsinfektion och fick göra ett ultraljud i bäckenbotten – där upptäckte läkarna en möjlig sprucken cysta och vätska i buken. När symptomen kom tillbaka fick hon ytterligare en kur antibiotika, och när hon sökte vård igen i mars kunde läkarna inte prioritera henne på grund av coronapandemin.

Dröjde ett halvår för vård – var för sent

Det dröjde fram till sommaren innan Nadia testades för cancer, efter inrådan från en släkting som är gynekolog. Testerna visade extremt förhöjda värden, och när hon opererades två veckor senare upptäckte läkarna hur mycket cancer hon hade.

”De skar upp mig från bröstbenet till blygbenet. Och visst hade jag cancer”, har Nadia berättat.

Fästmannen dog dagen de skulle gifta sig – nu är hon gravid

Under operationen skars de synliga tumörerna bort – ett halvår efter att hon först börjat känna sig sjuk. Efter operationen påbörjades cellgiftsbehandling, och efter att det sett ut att fungera mot cancern under hösten kom mardrömsbeskedet i decemeber – cancervärdena ökade igen, och behandlingen fungerade inte.

På sin dödsbädd uppmuntrar psykologiprofessorn nu andra kvinnor att söka vård vid symptom, och stå på sig när de känner sig sjuka.

”Var uppmärksamma kring trötthet och förändringar i tarm och urinering. Var säkra på ett ni förstår alla orden i en medicinsk rapport. Förminska inte din smärta eller sjukdom. Hitta expertläkarna”, råder Nadia sina följare på Twitter.

Källa: Today.

Mer läsning

Femina