Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 misstag som hindrar dig från att spara pengar

17 maj, 2018 
AvFemina
Dröm stort & spara smått! Utgifter vi lätt glömmer är 
de löpande avtalen och de små procenten 
– men det är där det finns pengar att spara. 
När du sett över dina val sköter sig resten nästan själv. På tio år kan 
du ha fördubblat 
ditt sparade kapital – mer över till framtida planer, vem tackar 
nej till det?
Annons

Här är 7 vanliga ekonomimisstag – som är enkla att rätta till!

KORTKÖP
Om du väljer att betala senare…
TÄNK TILL: Att handla med betalkort har för- och nackdelar. Har du tillfällig ebb i kassan men snart får in pengar så kan det vara bra. Likaså om du köper något med kortet som säljaren sedan inte levererar. En resa till exempel, som fryser inne på grund av researrangören. Då har kreditgivaren ett solidariskt ansvar med säljaren, i detta fall resebolaget, och du kan kräva banken/kreditgivaren på biljettpengarna. Kort kan även ge dig gratis reseförsäkring, skydd av bagage och förmånliga bonusar.

Baksidan är att kortet kostar. Årsavgift och inte minst ränta som dras om du utnyttjar krediten. Läs noga på hur många dagar som krediten är räntefri, efter det kan den kosta ibland 15–16 procent. Betala i tid, det tjänar du på.

Kortbetalning kan även liknas vid att del-

betala, vilket Konsumentverket varnar för. Du erbjuds att delbetala en faktura men kan åka på att betala ränta för kvarvarande skuld. Räntan på restskulden kan vara så hög som 26 procent i vissa fall.

Annons

Betalkort innebär att alla köp läggs på en faktura som du betalar efter någon månad. Med kreditkort delas betalningen upp på längre tid och pengarna dras från skuldkontot som löper med ränta. Många kort är en blandning mellan betal- och kreditkort, enligt Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

BOLÅN
Om du accepterar utan prut…
TÄNK TILL: Du kan spara ungefär 10 000 kronor årligen genom att förhandla ner boräntan 0,5 procent, om du har ett lån på två miljoner. Så sätt igång att pruta, alla kan göra det. Det spelar ingen roll att räntenivån är låg just nu – banken tjänar fortfarande pengar på dig.

De som inte byter bank har högre boränta än de som byter. Ta hjälp av snitträntan, alltså den genomsnittliga ränta banken ger sina bolånekunder. Den måste banken redovisa. Börja med den bank du har nu. Kan den inte ge dig en bra rabatt så gå vidare till fler banker, ställ dem mot varandra.

Annons

Berätta vilka lån du har och hur din ekonomi ser ut och säg att du vill få ner räntan under snitträntan. Be om ett erbjudande. Medlemskap i facket kan ge medlemsrabatt.
KOM IHÅG: Ofta gäller rabatten som man förhandlat sig till i ett år, så notera datum och se över räntan i god tid igen när avtalet ska gå ut, annars får du den högre listräntan utan att du märker det. OBS! Om du har bundna lån brukar det kosta att bryta i förtid. Hur mycket kan du beräkna via www.konsumenternas.se.

PENSION
Om du glömmer uppskjutna lönen…
TÄNK TILL: Pensionen kan kännas långt borta men den är din lön – också. Kolla därför i god tid vad du kan vänta dig, så att du kan göra något om pensionen ser ut att bli alltför skral.
GÖR SÅ HÄR: Logga in på minpension.se. Här finns alla dina pensioner samlade och du ser i kronor vad du har tjänat in hittills. Inkomstpension, premiepension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. Gör en prognos och se hur mycket det blir i månaden, före skatt, om du tar ut pensionen vid olika åldrar.

Annons

För lite? Höj pensionen genom att:

+ Arbeta vitt och tjäna mer – hela livets inkomster räknas.

+ Kolla att arbetsgivaren betalar in tjänstepension åt dig.

+ Spara mera privat.

+ Placera de olika pensionerna och sparandena till låga avgifter men med chans till högre avkastning.

+ Ta bort efterlevandeskydd/återbetalningsskydd om de inte behövs.

Premiepension och ofta tjänstepension kan du flytta och/eller byta placering av. Annars placeras de åt dig och det kan fungera bra. Den privata pensionen måste du bestämma helt över själv.
LÄSTIPS! Boken Odla din pension finns digitalt på minpension.se. Där står allt du behöver veta.

FÖRSÄKRING
Om du försäkrar utan att jämföra…
TÄNK TILL: Försäkringar kan kännas dyra – så länge du inte råkar ut för en skada, olycka, sjukdom eller arbetslöshet. Då är försäkringen guld värd. Men det finns en radda bolag och försäkringar så det gäller att välja dem som passar dig bäst.

Annons

+ Gå in på konsumenternas.se och jämför olika bolag. Här finns all information du behöver. Ring och fråga dem annars: 0200-22 58 00. Det är gratis.

+ Läs villkoren noga och välj en försäkring som passar dig. Var särskilt uppmärk

sam på friskrivningar och undantag som gör att din försäkring inte gäller.

+ Överförsäkra inte med för högt skadebelopp, lösöre i hemmet till exempel. Då betalar du premier i onödan. Underförsäkra inte heller bara för att det är billigare, genom att till exempel ange för kort körsträcka i bilförsäkringen. Då riskerar du att inte få ersättning vid en skada.

+ Samlar du alla försäkringar hos ett bolag får du rabatt. Det kan vara värt det.

+ Se över dina försäkringar varje år, jämför premier och se till att inte vara dubbelförsäkrad. Du kan inte få dubbel ersättning för samma ekonomiska skada.

AKTIER
Om du tycker att börsen skrämmer…
TÄNK TILL: Aktier brukar ge 7 procent i totalavkastning, enligt de historiska genomsnitten, men hur ska man hitta rätt aktier att köpa? När är det köp- respektive säljläge? Hur riskabelt är det? Alla dessa frågor gör många tveksamma. Då kan du i stället investera i aktier som ger en stabil utdelning år efter år.

Annons

Utdelningen är den andel av årsvinsten som aktieägarna får. Det är ett långsiktigt sparande som kräver måttligt engagemang och är relativt tryggt i turbulenta börstider.

Utdelningen är alltså din avkastning, inte aktiekursens utveckling. På tio år kan du ha fördubblat ditt sparade kapital bara genom att återinvestera utdelningen och behålla aktierna.
EXEMPEL: Om du sparar 700 kronor i utdelningsaktier varje månad under ett yrkesliv på 40 år så kan du räkna med att ha cirka 2,5 miljoner kronor. Inte dumt, eller hur?
GÖR SÅ HÄR: Köp när börsen går ner.

Exempel på relativt stabila bolag är Atlas Copco, Wallenstam, Assa Abloy, Swedish Match, Sweco, Fenix Outdoor, Nibe, Astra Zeneca.

• Behåll aktierna när börsen går upp.

• Sälj när utdelningen sjunker, om du inte tror att den ska öka igen.

• Spara långsiktigt med minst fem års spar-

horisont.
LÄSTIPS! I boken Bli rik på aktieutdelning (reklamlänk) (Sterners förlag) förklarar Marcus Hernhag hur man kan spara smart utan att behöva chansa.

Annons

VARDAG
Om du småhandlar titt som tätt…
TÄNK TILL: Många bäckar små … har du hört det förut? Faktum är att småhandlandet gör stora hål i plånboken. Pengarna går dessutom till sånt som förmodligen inte ger någon varaktig glädje, om någon alls.

Spara dina kvitton i en månad och räkna ihop hur mycket du gör av med på smått. Ta bort det som inte är värt pengarna.
EXEMPEL: Säg att du lägger sammanlagt en hundralapp i veckan på ”onödigt” – det blir 5 200 kronor på ett år. Ofta kan man ha roligare för de pengarna.

Så skippa slentrianköpen, och tänk först. Ska du köpa dyrare saker, börja med att jämföra priserna på nätet. Det finns mycket att spara.

SPARANDE
Om du struntar i procenten…
TÄNK TILL: Oavsett om du lånar eller sparar så

gör någon procent hit eller dit i ränta stor skillnad

– särskilt på sikt.
EXEMPEL: Säg att du är 25 år, har en månadslön

Annons

på 20 000 kronor och sparar 465 kronor per månad till pensionen. Skillnaden med olika stor ränta blir den här efter 40 år:

Utan ränta alls: 223 200 kr.

Med 2 procent ränta och ränta på ränta:

337 000 kr.

Med 4 procent ränta och ränta på ränta:

530 200 kr.

Läs även:

AV ANNA BJÖRE

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Annons