Barn sorteras tidigt in i fack efter sitt kön, ofta redan innan de ens kommit förbi fosterstadiet. De föds alltså in i denna värld med särskilda förväntningar på deras egenskaper, färdigheter och intressen – enbart baserat på om de är pojkar eller flickor. Blått eller rosa, bilar eller dockor.

Föräldrar som vill ge sina barn jämställda förutsättningar i livet stretar i motvind mot samhällets könsnormer – och det kan kännas hopplöst att försöka stå upp för barnets rättigheter att behandlas likadant oavsett kön. Samtidigt är du själv en av barnets främsta förebilder och kan göra mycket för att forma barnets bild av vad det innebär att vara flicka eller pojke – och vilka förväntningar hen har att leva upp till.

Läs även: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Detta har författaren Chimamanda Ngozi Adichie tagit fasta på i sin nya bok Brev till en nybliven förälder: Ett feministiskt manifest i femton punkter (Albert Bonniers förlag). Här är 8 smarta tips för dig som vill ge ditt barn en jämställd uppväxt, inspirerade av Chimamandas bok.

1. Visa att du inte enbart är en förälder

Du är, som sagt, en av ditt barns allra främsta förebilder och ger barnet dess första exempel på vad det innebär att vara vuxen. Visa att det går att vara en hängiven förälder och samtidigt brinna för sin karriär – att du äskar att vara hemma med ditt barn, men att du också har egna intressen och vänner.

2. Behandla ditt barn som en individ

Utmana dina egna förutfattade meningar om hur en flicka respektive en pojke ska vara. Fundera över om du skulle prata likadant med ditt barn om hen var av det motsatta könet. Var medveten om att våra fördomar gör att vi hellre lägger märke till saker som bekräftar det vi redan tror, än att se sådant som utmanar vårt sätt att se på världen.

”Se på hennes styrkor och svagheter som hennes egna. Jämför henne inte mot en måttstock för hur en flicka bör vara. Hennes måttstock bör vara att bli den bästa versionen av sig själv”, skriver Chimamanda Ngozi Adichie i sin bok, som i själva verket är ett brev till en vän som just blivit mamma till en dotter.

Läs även: 8 saker att säga till flickor istället för ”vad fin du är”

3. Ge barnet valfrihet i leken

Försök att uppmuntra barnets intressen utan att pusha barnet i någon särskild riktning. Erbjud olika typer av leksaker och aktiviteter och anpassa dig efter vad hen tycker är roligt. Du bör givetvis inte tvinga på barnet Barbiedockor för att hon råkar vara en flicka, men inte heller slita ifrån din son hans leksaksbil bara för att det känns för könsstereotypt.

4. Våga köpa barnkläder på ”fel” avdelning

Många klädkedjor delar upp sina barnplagg i en pojk- och en flickavdelning redan för nyfödda. Strunta i det och utgå istället efter storlek, färg, form och komfort. Vem har sagt att en pojke inte kan ha en volang på bodyn – eller att en flicka måste sova i nattlinne?

Läs även: Här får männen samma frågor som kvinnorna på röda mattan

5. Lär barnet att ifrågasätta språket
Språket är vårt främsta kommunikationsmedel och hur vi formulerar oss säger mycket om vilka fördomar och uppfattningar vi bär på.

”Jag har en vän som säger att hon aldrig kommer att kalla sin dotter för ‘prinsessa'”, skriver Chimamanda Ngozi Adichie. ”Folk menar i och för sig bara väl när de säger det, men ordet ‘prinsessa’ är laddat med föreställningar om förfining, om prinsen som kommer för att rädda henne och så vidare. Min vän föredrar ord som ‘ängel’ och ‘stjärna’.”

6. Låt barnet hjälpa till med allt

Anta inte att barnet är bättre på vissa saker och sämre på andra. Låt hen istället hjälpa till med såväl dammsugning och bakning som biltvätt och möbelmontering. Och visa att du själv vågar ta dig an både traditionellt kvinnliga och manliga sysslor.

Läs även: 11 saker du inte ska säga till ett matkrånglande barn

7. Kräv att själv bli jämställt behandlad
Visa att inte heller du accepterar att bli placerad i ett fack. Genom att stå upp för dig själv, kräva respekt och vägra falla offer för härskartekniker sätter du ett exempel för ditt barn. Kort sagt: låt ingen behandla dig illa på grund av ditt kön – särskilt inte inför ditt barn.

8. Lär barnet att hen inte behöver vara andra till lags

Ditt barns uppgift är inte att bete sig på ett visst sätt för att passa in, bli omtyckt och accepterad – hen behöver bara vara sig själv. Många barn, framför allt flickor, växer upp med en rädsla för att uppfattas som otrevliga och konfliktskapande. Denna vilja att ständigt vara till lags är något bland annat sexförbrytare utnyttjar. Lär istället ditt barn att vara modig och uppriktig – givetvis även att vara snäll, men aldrig på bekostnad av sin egen integritet.

Läs även: 7 inspirerande kvinnor som kämpar för att världen ska bli bättre

Foto: Shutterstock

Källa: Brev till en nybliven förälder: Ett feministiskt manifest i femton punkter

Läs mer:

Därför bör kvinnor gå tidigare från jobbet
Emma Watson: ”Vad har mina tuttar med feminism att göra?”
9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

Utvald läsning

Femina