Skippa stressen och var smart när du deklarerar – det kan verkligen löna sig. Läs på om vilka avdrag på deklarationen du har rätt till. Här listar vi nio tips på vägen mot skatteåterbäring:

1. Privat mobiltelefon i arbetet

Om du använder din privata mobiltelefon i arbetet har du rätt till avdrag om du kan visa upp dina merkostnader för samtalen. Detta inkluderar inte abonnemangskostnaderna.

2. Dator eller surfplatta

Om din arbetsgivare inte kan förse dig med en dator eller en surfplatta, kan du få avdrag på skatten om du köper den själv. Däremot måste du kunna bevisa att det är nödvändigt för dig att han en dator eller en surfplatta i arbetet.

Läs också: 7 saker att se över – för att kickstarta ekonomin och sparandet i år

3. Arbetskläder

Om du har lagt ut för skyddskläder och skyddsutrustning kan du göra avdrag för det.

4. Långt till jobbet

Har du långt till jobbet och måste övernatta på arbetsorten? Då får du göra avdrag på en hemresa i veckan om avståndet är mer än 50 kilometer mellan hem- och arbetsorten.

5. Tvingas flytta

Tvingas du att flytta för att undvika uppsägning får du avdrag på kostnader för emballering, packning och transport. Detta gäller inte om du har sökt en ny tjänst eller bytt arbetsgivare.

Läs också: 7 smarta appar att ladda ner – för bättre ekonomi

6. Cykelturer

Gillar du att cykla till och från jobbet? Om du använt cykel för resor mellan din bostad och din arbetsplats får du göra avdrag för dina utgifter. Du kan få avdrag med 250 kronor per år. Har du använt cykel för en del av sträckan mellan bostaden och arbetsplatsen får du avdrag för den sträckan. Men du kan endast få avdrag om dina totala kostnader för resor till och från arbetet under året överstiger 11 000 kronor.

7. Taxi eller flyg

Detsamma gäller om du åker mycket taxi till och från jobbet för att du inte har tillgång till bil eller allmänna transportmedel. Även för flygresor kan du göra avdrag för resor till och från jobbet. Utgiften måste dock vara skälig, så du kan alltså inte göra avdrag för första klass-biljetter.

8. Parkeringsavgiften

Gör avdrag för dina parkeringsavgifter om du använder egen bil i tjänsten. Här finns två nivåer. Har du använt bilen i tjänsten minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i jobbet får du avdrag för parkeringsavgifter de dagar som du har använt bilen i tjänsten. Har du använt bilen i tjänsten minst 160 dagar under året och kört minst 300 mil i jobbet får du avdrag för parkeringsavgifter alla dagar du använt bilen för resor till och från arbetet.

Läs också: Så förbättrar du din ekonomi under 2018 – bankernas bästa tips!

9. Pensionen

Har du ingen pensionsrätt i ditt anställningsavtal, men pensionssparar på egen hand i en pensionförsäkring eller på ett pensionssparkonto, kan du göra avdrag på ditt pensionssparande.

Viktiga datum inför deklarationen 2018:

Läs mer om hur du får skatteåterbäringen så tidigt som möjligt här!

Källa: Skatteverket.se

Mer läsning

Femina