Nooshi Dadgostar, 35, axlar rollen som Vänsterpartiets partiledare efter att veteranen Jonas Sjöstedt, 55, valt att lämna uppdraget efter åtta år som partiledare.

För många är Dadgostar ett okänt ansikte, men den nya partiledaren har en lång historia inom Vänsterpartiet. 35-åriga Dadgostar var bara 14 år när hon gick med i Ung Vänster, och de efterföljande 21 åren har hon varit aktiv inom partiet. Hon har också hunnit studera juridik, och sitter sedan 2014 som riksdagsledamot för Vänsterpartiet i riksdagen.

Att det skulle bli Nooshi Dadgostar som tar över efter Jonas Sjöstedt stod klart på partiets kongress, och den nya partiledaren fick på lördagen ett enhälligt ja till att ta över rollen.

– Det ligger mycket framför oss nu. Men i vårt parti tror vi på att göra saker tillsammans, och jag ser fram emot att göra detta tillsammans med er. Nu kör vi, sa hon efter beslutet tagits.

Nooshi Dadgostars uppväxt

Nooshi Dadgostar är född på flyktingförläggningen i skånska Perstorp, den 20 juni 1985. Hennes föräldrar hade då flytt politisk förföljelse i hemlandet Iran, och lyckats ta sig till Sverige.

Uppväxten i Sverige blev fattig, och saker som bil eller semesterresor fanns inte på världskartan – något som Nooshi menar har format henne som människa och politiker.

– Jag kommer från ett välfärdssystem där man inte behövde ha en massa pengar. Om jag ska vara ärlig så växte jag upp i ett hem helt utan pengar. Vi hade skulder, inga tillgångar. Vi hade max fem möbler. Däremot fanns det hyresrätter, fina lägenheter nära lekplatser. Och jag fick gå på en väldigt bra förskola där jag fick mycket hjälp med språket till exempel, har hon sagt i en intervju med Aftonbladet.

Efter en period i Norrköping flyttade familjen till Göteborg, där Nooshis mamma började studera till sjuksköterska.

Vem är Nooshi Dadgostar?

Namn: Mehrnoosh "Nooshi" Dadgostar.

Ålder: 35 år, född 20 juni 1985.

Familj: Sambo och barn.

Aktuell: Ny partiledare för Vänsterpartiet, sedan 31 oktober.

Vad skiljer Nooshi Dadgostar från Jonas Sjöstedt?

För vänsterväljarna väntar ingen stor förändring när Nooshi Dadgostar tar över efter Jonas Sjöstedt – politiskt ligger de mycket nära varandra.

Jonas Sjöstedt stöttar Nooshi Dadgostar som partiledare i Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt har under processen att välja en ny partiledare också visat sitt stöd till Dadgostar, och tror att partiet kan få ännu bättre väljarsiffror med henne vid rodret.

– Så är det, vi har inte gjort våra bästa resultat. Jag kanske har varit ett förband till Nooshi Dadgostar, har Jonas Sjöstedt sagt.

Nooshi tycker själv att skillnaden är upp till andra att bedöma.

– Det är en sådan fråga som andra mer får bedöma. Jag kommer att vara mig själv, en småbarnsmorsa och riskdagsledamot invald från Stockholm. Jag brinner för att bredda vänstern så att vi ska få genomslag för våra viktiga sakfrågor.