Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt fler väljer bort att betala med sedlar – efter corona

26 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografHenrik Isaksson/TT
Kortbetalning.
Allt fler vill betala med kort i stället för med kontanter – på grund av corona.
Det visar en ny undersökning som kartlagt folks betalningsbeteenden, som DN lyfter.
– Att blippa sitt kort i butiker är ju ett sätt att slippa fysisk kontakt. Flera butiker har under året satt upp lappar med att de föredrar kontaktlösa betalningar, säger Lukas Berg, vd för Insight Intelligence, som gjort undersökningen.
Annons
Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Klassiska smycken värda att investera i

Allt fler svenskar föredrar att betala med kort framför kontanter. Det har analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence kommit fram till i den undersökning om svenskar betalvanor som de gjort tillsammans med Coop och Svensk Handel.

Sedan undersökningarna började 2013 har svenska folkets kritik mot avvecklandet av kontanter i samhället mattats av, och allt fler vill betala med kort och betalappar.

– Vi har sett att det börjat svänga ordentligt, nu är det nästan tvärtom att personer tycker det är jobbigt när man måste betala med kontanter, säger Lukas Berg, vd Insight Intelligence, till DN.

Coronapandemin har ändrat hur folk betalar

I undersökningen har var tionde person uppgett att coronapandemin fått dem att ändra sitt val av betalmetoder, och gjort att de väljer betalmetoder som är kontaktlösa.

– Att blippa sitt kort i butiker är ju ett sätt att slippa fysisk kontakt. Flera butiker har under året satt upp lappar med att de föredrar kontaktlösa betalningar, det är något som förespråkas av både butiker och konsumenter, säger Lukas Berg.

Annons

Det är också tydligt att allt fler vill använda betalappar – något som Lukas berg kallar för en ”swisheffekt”.

– Betalappar har gått om i flera situationer, exempelvis när man ska betala till en vän, det är en så kallad swisheffekt. Nu är betalappar också den mest använda metoden vid parkering, säger Lukas Berg och fortsätter:

– Det har hänt mycket, och jag tror betalapparna kommer fortsätta växa.

Annons