Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Amanda Lundeteg: Löneskillnaderna är pinsamma

16 okt, 2017 
AvFemina
Amanda Lundeteg
Amanda Lundeteg är vd för stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet på ledande positioner i arbetslivet. Femina ställde sex frågor om den svenska arbetsmarknaden och hur vi kan förändra den.
Annons

1. Varför sitter fortfarande så få kvinnor på de högsta topparna? Är det verkligen så enkelt att ”män väljer män”?

– Flera faktorer bidrar – men att män premierar män är absolut ett av skälen. Det är lätt att rekrytera någon i sitt eget nätverk som påminner om en själv. Och eftersom män har dominerat i toppen i alla tider tar det tid att förändra. Som ett resultat av detta är dagens arbetsplatskulturer starkt präglade av män vilket har skapat en hel del hinder för kvinnor som vill ta sig fram. I vårt arbete möter vi ständigt kvinnor som blir utsatta för exkludering, mansplaining* och idékapning. Det är såklart tröttsamt för kvinnor att försöka göra sitt jobb samtidigt som de behöver bedriva daglig jämställdhetskamp. Men trots detta ökar andelen kvinnor på ledande positioner.

(* Mansplaining är ett relativt nytt ord som beskriver när en man lite nedlåtande berättar eller förklarar för en kvinna hur något ligger till.)

Annons

2. Svenska kvinnors löner är fortfarande inte riktigt ikapp männens … 

– Nej, Sverige måste sluta skryta om hur bra vi är på jämställdhet, det verkar mest leda till att vi blir nöjda och lata. Att vi fortfarande har löneskillnader mellan kvinnor och män är pinsamt. Politiker, fack och arbetsgivare har tjatat om den här frågan alldeles för länge. Åtgärdsförslag finns, vill man ha jämställda löner är det bara att agera.

3. Vad tror du kommer att hända i framtidens styrelserum?

– De är under stor förändring. Åtta länder har infört en kvoteringslag och Sverige är snubblande nära jämn könsfördelning i de allra största bolagen – utan kvotering. Jag är rätt så övertygad om att jämställda styrelserum blivit verklighet i en rad länder långt innan jag går i pension. Däremot kommer vi att få vänta allt längre på jämställda ledningar, vd-poster och ordförandeposter. Där går utvecklingen i snigelfart.

Annons

4. Vad kan var och en göra för att jobba med attityder, till exempel i samtal med barn och ungdomar? 

– Massor! Läs böcker som Egalias döttrar av Gerd Brantenberg och Under det rosa täcket av Nina Björk. Lyssna på poddar som Genushistoriepodden. Titta på serier som Skam och Orange is the New Black. Följ opinions­bildare som Nina Åkestam och Suad Ali i sociala medier. Ta del av normkritiska tankar, utmana dig själv och diskutera med din omgivning. Visa att du bryr dig och säg ifrån när någon utsätts för sexism och rasism.

5. Ni menar att dagens ”40-åriga kvinnor med ambitioner” inte kommer få uppleva ett jämställt näringsliv före pensionen.

– Ja, det är deppigt och ett enormt resursslöseri. Så trist att vi har en massa kompetenta kvinnor som står redo att ta ledande befattningar men inte får chansen. Och det är idiotiskt för svenskt näringsliv. Studier visar att blandade bolag är bättre bolag och att det blir mer lönsamt. Men till syvende och sist handlar det om att mer jämlika samhällen också är mer rättvisa samhällen. Och rättvisare samhällen är lyckligare samhällen.

Annons

6. Hur kan vår vardagsvärld förändras av fler utbildade kvinnor?

– Det kommer att kunna påverka på så många plan, för när kvinnor finns representerade ökar sannolikheten för att våra erfarenheter tas tillvara. Jag tror att vi kommer få se fler produkter och tjänster anpassade för kvinnor och mindre sexualiserande och objektifierande reklam. Jag tror att fler män stannar hemma och får bättre relationer till sina barn. Och jag tror att vi får ett mänskligare och hälsosammare arbetsliv.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO LINNÉA JONASSON/APPENDIX FOTOGRAFI

Denna artikel är hämtad ur Femina nr 10/2017 som finns i butik ett par dagar till – i den finns fler utmärkta reportage, som en stor intervju med Stina Wollter, månadens Mitt Liv-reportage handlar om Charlotta Lindgren som fick två olika typer av cancer på två år och läs hur Harry Potter-författaren Joan Rowling använder sin röst och plattform för att hjälpa utsatta barn och kvinnor.

Annons