Under en presskonferens i Canberra meddelades resultatet av poströstningen som pågått i två månader: 61,6 procent av de 12,7 miljoner australiensare som röstat vill att samkönade äktenskap blir lagliga i landet. I alla delstater och territorier var ja-sidan i majoritet med mer än 60 procent, förutom i New South Wales där ja-rösterna landade på 57,8 procent, skriver SVT Nyheter. 79,5 procent av alla röstberättigade i landet deltog i omröstningen.

Tusentals människor hade samlats i såväl små som stora städer runtomkring hela Australien för att ta emot beskedet. När resultatet kungjordes utbröt jubel och firanden äger nu rum på flera håll i landet.

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger Alex Greenwich, en av ordförandena för Ja-kampanjen, till Sydney Morning Herald.

Folkomröstningens resultat är dock inte bindande. Parlamentet måste hålla en omröstning innan det kan bli en ny lag i landet och då är alla parlamentsledamöter fria att rösta enligt egen övertygelse. Premiärministern Malcolm Turnbull, som själv berättat att han skulle rösta för förslaget, vill att lagförslaget läggs fram redan innan jul.

I Sverige blev samkönade äktenskap lagliga år 2009 och så sent som i somras sa Tyskland ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Nederländerna var först ut i världen när de godkände samkönade äktenskap strax efter millennieskiftet, år 2001.

Foto: IBL

Utvald läsning

Femina