Efter att ha diagnostiserats med hjärncancer för tre år sedan, hade nog Katy Sanchez inte kunnat tro att hon snart skulle återförenas med en gammal barndomsvän som skulle ändra hela hennes liv – men precis så blev det.

2017 drabbades Katy av en hjärntumör och tvingades både genomgå en tuff operation och smärtsamma cellgifter. Den typen av cancer som Katy drabbades av kan vara svår att behandla och har hög risk för återfall, som gör att cancerdiagnosen är en dödsdom för många av patienterna.

Men Katy Sanchez lyckades få plats på en klinisk utredning där man utvecklar en behandling för hennes typ av cancer – och under tre år har cancern fortfarande inte kommit tillbaka.

Kunde inte avsluta cancerbehandlingen

När hon och maken Joshua ville ha barn var det därför inget alternativ att avsluta cancerbehandlingen.

– Eftersom det är okänt hur medicinen påverkar ett växande foster, så hade det varit oetiskt att bli gravid och fortsätta behandlingen. Men eftersom behandlingen var så framgångsrik så var det inte heller ett alternativ för oss att avsluta min cancerbehandling.

I stället berättade hon om sin och makens situation på Facebook – något som fick hennes barndomsvän från skolan, Christy Acevedo, att höra av sig. Christy, som själv är sjuksköterska, visste snabbt att hon ville vara parets surrogatmamma.

– Jag kände ett omisskänneligt budskap från Gud – det är det bästa sättet jag kan beskriva det på. Min man och jag pratade om hur välsignade vi är som har våra två flickor, och möjligheten att ge det till någon annan. Vi insåg uppoffringen det skulle innebär, men också att det var en kort period i våra liv som ändrar deras för alltid.

Föräldrarnas lycka efter surrogatmoderns handling

Efter att ha staten Michigans bestämmelser kring surrogatmödraskap så planterades embryot i Christy i januari. I oktober födde hon paret Sanchez bebis, en frisk liten dotter.

– Det är allt jag hade hoppats det skulle vara. Det var ett otroligt ögonblick jag aldrig kommer glömma. En bebis föddes, men det gjorde också en mor och en far, och jag fick möjligheten att bevittna det, säger Acevedo.

De nyblivna föräldrarna är lyriska över bebisen, men också över Christys osjälviska handling.

– Jag är så glad att jag kommer kunna berätta för min dotter att hon föddes genom en så god handling, säger Katy Sanchez.

Läs mer:

Dottern vill donera ägg för att pappa ska få barn – med hennes expojkvän

Mormorn födde sitt eget barnbarn – åt dottern

Lena Dunham om läkarens dom – sorgen efter sina misslyckade IVF-försök