1:03

Efter reklamen: 7 kändisar som valt att lämna sociala medier för en dag eller för gott

(1:03)

Hon vara bara fem år när hon förlorade sin mamma i en bilolycka.

Moderns död var tuff för Lizzy Howell som växte upp hos släktingar. Hon började gå upp i vikt men fann samtidigt tröst i dansen – där kunde hon få utlopp för sina känslor.

Trots att Lizzy redan som barn i dansskolan kände att hon inte riktigt passade in höll hon ut och fortsatte gå dit. Dansen gav henne så mycket.

Hannah blev spottad efter på gatan för sitt utseende – nu är hon modell

När hon blev äldre började Lizzy Howell, som nu är 20 år, dela med sig av sitt liv och sin dans på sociala medier. Ett klipp när hon dansande blev viralt och spreds över hela världen – plötsligt hade Lizzy hundratusentals följare på Instagram.

Mobbades för sin vikt

Men i och med berömmelsen kom också hatet och hånen tillbaka. Lizzy, som lider av den ovanliga nervsjukdomen idiopatisk intrakraniell hypertension, mobbades återigen för sin vikt och för att hon inte passade inte i stereotypen för hur en dansare "ska" se ut.

– När klippet blev viralt kom alla följare på en gång. Så det var då jag fick många hatkommentarer. De känner inte mig, de vet ingenting, de ser bara en bild en eller video och de dömer mig utifrån det. De känner inte till min historia, jag tycker inte att det är rätt att döma en person så, säger Lizzy Howell i en intervju på den kände dansfotografen Jordan Matters Youtube-kanal.

Mammans reaktion när sonen slog sin mobbare

Hon berättar också att hon inte har fått dansroller på grund av sin vikt.

– Om jag är en bra dansare borde inte min kroppstyp spela någon roll, säger hon.

Hyllningar och kärlek

Samtidigt har Lizzy Howell också fått mycket kärlek och hon har blivit en stor inspirationskälla för många andra som på ett eller annat sätt inte passar in i den gängse normen.

– De ser mig som en inspirationskälla för jag har fått höra en massa gånger att jag borde sluta dansa men jag har inte slutat. Så jag tror att folk kan ta fasta på det, när de vill göra något så vill de inte höra andra människor som säger åt dem att de inte ska göra det, säger hon.

Lizzy har också ett meddelande till alla som tycker att man kan skriva vad som helst i sociala medier.

– Allt du skriver på sociala medier kommer att läsas av någon och du kan såra dem. Du kan inte skriva något som du tycker kul men som kan påverka någon annans känslor

Utvald läsning

Femina