Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dottern förgiftades av sin tampong – dog i sin mammas armar

27 jan, 2021 
Hennes dotter Maddy förgiftades av sin tampong – och två dagar senare var hon död.
Nu vill hennes mamma Dawn Tilton Massabni att hennes dotters död ska rädda andra liv, och sprida kunskap om Toxic shock syndrome, TSS.
”När hjälpen kom så hade min dotter fått ett anfall och slutat andas framför mina ögon”, berättar mamman.
Annons

Videon kunde inte hittas

Det var på Maddy Massabnis 19-årsdag, den 28 mars 2017, som allt började gå fel. Familjen skulle gå ut och äta på restaurang, och trots att Maddy kände sig hängig följde hon med. Men på restaurangen mådde hon sämre, och när familjen kom hem var det som att Maddy blivit magsjuk. Dawn bestämde med dottern att de skulle gå till läkare dagen efter om hon inte mådde bättre.

Morgonen efter, en onsdag, så tittar Dawn till sin dotter i sängen. Hon är då helt okontaktbar, trots att hennes ögon är öppna. Efter att ha duschat av dottern bestämmer sig Dawn för att ringa efter ambulans – och då går det snabbt utför. Helt plötsligt tar Maddy ett djupt andetag och sluter sina ögon. Hon slutar andas.

”Jag skrek 'Lämna mig inte, jag älskar dig, snälla lämna mig inte, jag älskar dig'. Men när hjälpen kom så hade min dotter fått ett anfall och slutat andas framför mina ögon. De började jobba med henne och lät mig inte komma i närheten. De körde henne i ambulans och jag följde efter i en polisbil. På sjukhuset förde de mig till ett väntrum medan de jobbade med min älskling”, skriver Dawn i ett öppet brev på sajten Love what matters.

Annons

När Dawn till sist fick träffa sin dotter igen var hon nedsövd i en respirator, och Maddys tillstånd var livshotande. Men trots att hon kämpade blev Maddy allt sjukare.

Dagen därpå fick Dawn beskedet ingen förälder ska behöva få – det var dags att stänga av dotterns respirator.

”Det var det värsta ögonblicket i mitt liv. Hur skulle jag säga hej då till min älskling som jag älskade med hela min kropp och själ. Jag höll om henne när hon tog sitt sista andetag. Jag stannade och höll henne så länge de lät mig. Jag ville inte släppa”, berättar mamman.

Dottern dog av sin tampong – fick Toxic shock syndrome

Strax efteråt fick familjen veta vad dottern hade dött av. Hon hade blivit förgiftad av sin tampong, och drabbats av Toxic shock syndrome – TSS. Det är en svår komplikation som kan uppstå vid bakteriella infektioner, och behöver inte vara kopplat till tamponganvändande.

Ett år efter dotterns död har Dawn och sonen Georgie grundat en stiftelse för att sprida kunskap om sjukdomen och riskerna med att använda tampong. De som drabbas av TSS blir feldiagnostiserade i nio fall av tio, något som kan kosta liv.

”Den här sjukdomen hör inte till det förflutna. Den är fortfarande inte förstådd för att man brister i kunskap på grund av stigmat associerat med kvinnor och mens. Toxic shock går att förhindra till 100 procent. Kvinnor behöver inte dö av detta”, skriver Dawn.

Läs mer:

Annons