Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: IBL

Lynne Polvino i New York reagerade starkt när hon fick syn på sin dotters läxa i läsförståelse. Uppgiften gick ut på att komplettera de meningar som saknade vissa ord i en berättelse om en flicka som heter Lisa. Och det var just berättelsen om Lisa som upprörde mamman.

Den handlar nämligen om dagen då Lisas mamma skulle återgå till sitt arbete efter föräldraledigheten – och Lisa upplevde detta som den värsta dagen i sitt liv. Hennes morgon var fruktansvärd, hennes pappa lagade en äcklig frukost och tvingade henne sedan att diska. Berättelsen slutade dock ”lyckligt” när hennes mamma kom hem tidigare från jobbet för att vara med sin dotter.

Läs även: Maria Sveland: Bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa

Lynne Polvino bestämde sig för att skriva om dotterns läxa för att belysa den uppenbara sexismen.

I den nya versionen är Lisa glad för att hennes mamma ska tillbaka till sitt jobb som ingenjör. Mamman är värdefull på arbetsplatsen och efter ett års föräldraledighet är det dags att återvända. Lisas pappa stannar hemma och tar hand om Lisa och hennes lillebror och han bidrar på ett jämställt sätt till hushållsarbetet. Frukosten är femstjärnig.

Läs även: 8 sätt att lära ditt barn att vara sig själv – oavsett kön

Lisa tar hand om sin egen disk, eftersom man städar upp efter sig själv, och har sedan en kanondag på den kommunala skolan som har en lekfull pedagogik och välbetalda lärare. Efter skolan går hon till det statligt finansierade fritidset där hon målar och lär sig hur man bygger robotar av lego.

Vid slutet av dagen känner sig Lisa glad för att hon växer upp i ett samhälle där könsroller och sexism inte existerar.

Lynne Polvino lade upp båda versionerna av läxan på Facebook och inlägget blev snabbt viralt. Hon skrev även att inlägget ska tolkas som en samhällskommentar snarare än kritik mot den enskilda läraren eller skolan.

Dotterns läxa:

Läs även: Helen Mirren: Därför ska alla vara feminister

När läraren tog emot den omskrivna läxan bad hon om ursäkt och lovade att hon i framtiden ska att se över uppgifterna som delas ut till eleverna.

Heja Lynne!

Källa: Good Housekeeping

Läs även:

Han jobbmejlade som kvinna i två veckor: ”Jag var i helvetet”

Mer läsning

Femina