Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Europas märkligaste kungasaga

31 mar, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
spanska kungahuset
En het högsommardag i augusti, i coronans år 2020, försvinner plötsligt Spaniens ex-kung Juan Carlos. Någon tror sig veta att han befinner sig i Dominikanska republiken. En annan har sett honom hos en god vän i Portugal. Men allt pekar slutligen på att han tagit in på ett lyxhotell i Abu Dhabi. Vad drev den enda nu levande kungligheten, som räddade sitt land från diktaturen, på flykt efter nästan 40 år som regent?
Annons
Kungligheter då och nuBrand logo
Kungligheter då och nu

Under hösten har tv-serien The Crown varit på allas läppar och följetongen om drottning Elizabeths utmaningar som regent har engagerat en hel värld.

Det är tydligt att människor trollbinds av glamour, politik, kärlek och skandaler i slottsmiljö.

Men varför pratar ingen om det spanska kungahuset?

De iberiska blåblodingarnas moderna historia verkar nämligen mer vara en överdrivet författad Netflix-serie än verklighet.

Kung Juan Carlos går i exil för att rädda monarkin

Spaniens ex-kung Juan Carlos
Spaniens ex-kung Juan Carlos har fått gå i exil – igen.

I Spanien stiger sommaren 2020 missnöjet. Hotet mot monarkin blir verkligt när stora demonstrationer hålls på flera olika håll i landet, röster höjs om en folkomröstning om monarkin och opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet har sjunkit som en sten. För ex-kung Juan Carlos finns en sista sak kvar att göra för att kunna rädda den spanska monarkin: bege sig i exil ännu en gång i sitt liv.

Annons

Den moderna historien om ett av Europas märkligaste kungahus tar sin början i Portugal.

Det är skärtorsdag 1956 i Estoril på den portugisiska rivieran. Den 18-årige tronarvingen Juan Carlos är på påskledighet hemma hos familjen som befinner sig i exil. I Spanien styr diktatorn Francisco Franco med järnhand, vilket har tvingat kungahuset på flykt. Pappa Juan de Borbón, son till avlidne kung Alfons XIII, anses vara alldeles för liberal och ett hot mot diktaturen. Franco har handplockat tioårige Juan Carlos till blivande kung och i praktiken diktator. Det innebär att han får lämna familjens kringflackande liv och bosätta sig i Spanien för att utbildas och hållas nära Franco.

Men nu har Juan Carlos fått påskledigt och hans älskade lillebror, det blonda yrvädret 14-årige Alfonso, som just har vunnit en golftävling, är överlycklig att träffa sin bror. Bröderna övertalar sin mamma att få ta fram faderns pistol som finns på hans kontor. När de rengör vapnet går ett skott av.

Annons

Det träffar Alfonso i pannan och bara minuter senare är pojken död.

I en intervju många år senare beskriver Juan Carlos för första gången tragedin offentligt:

–Vi var väldigt nära. Jag älskade honom väldigt mycket och jag saknar honom väldigt mycket.

Deprimerad återvänder den unge kronprisen till Spanien.

Kung Juan Carlos gifter sig med grekiska prinsessan Sofia

Kung Juan Carlos, drottning Sofia och kronprins Felipe.
Kung Juan Carlos och drottning Sofia med nyfödda kronrpins Felipe.

Lyckan vänder när han möter en ung grekisk prinsessa – Sofia. De gifter sig under högtidliga former i Aten och i snabb följd får de tre barn: döttrarna Elena och Cristina och lillebror Felipe, som nu är Spaniens kung.

Ex-kung Juan Carlos har i samband med flykten från Spanien i augusti 2020 lämnat ett brev till sin son, kung Felipe, som publiceras på spanska kungahusets hemsida.

Annons

”Med tanke på de offentliga konsekvenser som vissa tidigare händelser i mitt privatliv gett upphov till, vill jag uttrycka dig min absoluta tillgänglighet för att bidra till att underlätta utförandet av dina funktioner”, skriver han.

Diktatorn Franco var en pragmatiker som insåg att någon måste efterträda honom på livstid. Eftersom demokratisträvande Juan de Borbón var utesluten, letade han i det kungliga släktträdet. Kanske skulle unge Juan Carlos kusin Alfonso, hertig av Anjou och den rättmätige arvingen till Frankrikes sedan länge bortstädade tron, vara en bra lösning? Om inte annat var han en trogen francoist, vilket skulle göra honom till en perfekt nickedocka. Diktaturvurmaren kusin Alfonso gifter sig till och med med Francos äldsta barnbarn María del Carmen Martínez-Bordiú y Franco 1972. Här föds en son 1974 som vi snart återkommer till.

Slutligen faller valet på den lättmanipulerade pojken Juan Carlos som arvtagare. När Francos hälsa börjar vackla kliver Juan Carlos in som ställföreträdande statschef och 1975 dör Franco efter 36 år med Spanien i ett iskallt grepp.

Kungen krossar Francos diktatur och inför demokrati

Prinsessan Elena, kronprins Felipe, drottning Sofia, kung Juan Carlos och prinsessan Cristina i det kungliga Zarzuela-palatset i Madrid 1978.
Prinsessan Elena, kronprins Felipe, drottning Sofia, kung Juan Carlos och prinsessan Cristina i det kungliga Zarzuela-palatset i Madrid 1978.

Kung Juan Carlos livsuppgift är att upprätthålla diktaturen, men han gör precis tvärtom. Som en god kung i en saga inför han demokrati. 1981 testas kungen på allvar när en militärkupp sätter allt på spel. Efter 17 timmar ger militärerna upp, spansk radio sänder direkt och kung Juan Carlos får nästan hela äran för att ha räddat landet. Kungen blir omåttligt populär och den spanska pressen lämnar i princip honom i fred. Alla hans kvinnoaffärer och den extravaganta livsstilen granskas egentligen inte av någon.

Annons

Åtminstone inte förrän elefanten skjuts.

Ett skott går av i Botswana och en 50 år gammal elefant faller död ner. Vapnet hålls av Juan Carlos. Det är våren 2012 och med på safarin är den blonda skönheten Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en dansk-tysk entreprenör som bland annat arbetat med att arrangera safarijakter på vilda djur för de rika. Två dagar senare trillar Juan Carlos och bryter höften. Han förs i privatplan till Madrid för att opereras. Den samlade spanska pressen hugger som lejon. I flera år har han kopplats till ekonomiska oegentligheter, men kan inte ställas inför rätta eftersom han har kunglig immunitet. Bakom kulisserna i Zarzuelapalatset i Madrid arbetar man på högvarv för att få Juan Carlos att abdikera till förmån för sin son Felipe och på det viset rädda den nedsolkade monarkin.

Två år senare förlorar den tidigare hjältekungen Juan Carlos kronan.

Drottning Letizia och kung Felipe av Spanien
Drottning Letizia och kung Felipe ska försöka rädda den spanska monarkin.

Då har hans mångåriga kärleksrelation med den 26 år yngre Corinna zu Sayn-Wittgenstein redan läckt ut och folk förfasas.

Annons

När det 2020 dessutom framkommer att Juan Carlos har gett den tidigare älskarinnan en gåva på den orimliga summan 670 miljoner kronor, väcks misstankar och älskarinnan blir Spaniens hetaste samtalsämne. Hur kunde hon ta emot en så stor summa, som man misstänker är en del av en muta från kung Abdullah av Saudiarabien för att Juan Carlos har säkrat kontrakt för en hypersnabb järnväg mellan Mecka och Medina?

Utreds för skattefusk och penningtvätt

Spaniens högsta domstol inleder en utredning om skattefusk och penningtvätt mot Juan Carlos medan Corinna zu Sayn-Wittgenstein chockerande nog går ut i brittiska BBC och ger en intervju där hon berättar om hur hon och ex-kungen träffades redan 2004 och blev förälskade i varandra.

–Vår första dejt var tidigt på sommaren. Vi klickade direkt kring många saker och vi hade många gemensamma intressen: politik, historia, fantastisk mat, vin. Jag bodde i London då och hade just startat mitt eget konsultföretag. Jag var ensamstående mamma. Vi brukade träffas i Madrid och vi reste tillsammans, säger hon till BBC.

Annons

Juan Carlos beter sig som en tonåring och ringer till Corinna zu Sayn-Wittgenstein tio gånger om dagen och relationen fördjupas. Då börjar älskarinnan oroa sig för hur drottning Sofia ska reagera.

–Han sa att de hade ett arrangemang att representera kronan, men de levde totalt separata liv. Kungen hade just kommit ur en nästan 20 år lång relation med en annan dam som också hade en viktig plats i hans hjärta, säger hon till BBC.

Folket förvånades, precis som vi i Sverige skulle gjort om vårt kungapar hade levt åtskilda liv bara för att upprätthålla den svenska monarkin.

Kungen och älskarinnan visar sig helt öppet

Huvudpersonerna

Spaniens tidigare kung Juan Carlos abdikerade 2014.

Den grekiska prinsessan Sofia blev drottning av Spanien.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein var länge kung Juan Carlos älskarinna.

Kung Felipe försöker rädda den spanska monarkin och återställa dess status.

Den tidigare tv-journalisten Letizia är nu Spaniens drottning.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Corinna zu Sayn-Wittgenstein var länge älskarinna åt kung Juan Carlos.

Den spanska kungen och älskarinnan lever så öppet som det nu är möjligt för en regent att göra. Hon träffar hans vuxna barn, de umgås med hans vänner och de tillbringar mycket tid tillsammans med älskarinnans två yngre barn. Det finns till och med en makalös bild på Corinna zu Sayn-Wittgenstein i svart festklänning, hennes son och Juan Carlos i smoking framför en klädd julgran. Under granen trängs julklappar. Ett märkligt familjefoto när man betänker det faktum att kungen står uppställd med en annan familj än sin egen i ett annat land än det han regerar – på självaste julafton. Verkligheten känns mer som en amerikansk tv-såpa där en pojke får en kung som hemlig bonuspappa.

Annons

Relationen går så långt att Juan Carlos ber om Corinna zu Sayn-Wittgenstein hand, något hon förstår skulle destabilisera monarkin. Det borde i ärlighetens namn också Juan Carlos förstå, trots förälskelsens blindhet.

Senare samma år tar relationen slut.

Det visade sig att Corinna zu Sayn-Wittgenstein inte var Juan Carlos enda älskarinna. Han hade haft ytterligare en kvinna de tre senaste åren.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein blir hjärtekrossad, men behåller en nära vänskap med kungen.

Anser sig vara rättmätig arvtagare till den franska tronen

Det brokiga spanska kungahuset vore inte detsamma utan Luís Alfonso de Borbón. Han är son till diktator Francos första barnbarn som gifte sig med den diktaturvänliga kungakusinen Alfonso, som också anser ser sig vara den franska tronens rättmätiga ägare. En perfekt storm av fascism, tronspel och glamour.

Att den franska tronen inte har varit särskilt aktuell sedan Marie Antoinettes tid verkar inte bekomma denna gren av familjen Borbón.

Annons

Luís Alfonso är i dag 46 år gammal, nästkusin med nuvarande kung Felipe och har fyra barn med en venezolansk arvtagerska. Under årens lopp har han ofta figurerat i de kungliga skvallertidningarna. Som barn omkom hans bror i en bilolycka. Luís Alfonso skadades, liksom fadern som körde. 1989 dog slutligen fadern i en fruktansvärd skidolycka i USA.

Genom åren har Luís Alfonso ena dagen dansat vals med George W Bushs systerdotter på debutantbal och nästa dag visat upp sitt vackra hem som en modern version av solkungen. Han har också skapat rubriker när han tillsammans med Franco-fans (ja, det finns fortfarande sådana i Spanien) motsatte sig förflyttningen av den gamle diktatorns kvarlevor från den pampiga gravplats där han tidigare låg.

Senast i november hamnade Luís Alfonso de Borbón i blåsväder igen då han investerade i ett bostadsprojekt med kopplingar till en kär barndomsvän som också råkar var en av ledargestalterna i det nyfascistiska extremhögerpartiet Vox.

Annons

Om Franco hade valt Luís Alfonsos far som efterträdare hade Spanien antagligen sett annorlunda ut i dag. Om man ska förhålla sig positiv låter kunglig korruption åtminstone bättre än ren fascism.

Kung Felipe har avsagt sig arvet från sin fader

För att försöka rädda monarkin har nuvarande kung Felipe avsagt sig det kommande arvet från sin far. Samtidigt har Juan Carlos betalat en skatteskuld på sju miljoner kronor. Genom att distansera sig från sin pappa hoppas Felipe att korruptionsskandalen på sikt kan gå i graven. Tillsammans med sin fru, den tidigare tv-journalisten drottning Letizia, och parets bedårande tonårsflickor – kronprinsessan Leonor och prinsessan Sofia, jobbar kung Felipe på att återställa monarkins status.

Och det finns fortfarande de som inte vill döma för hårt, som Madrids borgmästare José Luis Martínez-Almeida:

–Folket måste komma ihåg att Juan Carlos hjälpte till att bygga de 40 år av frihet och demokrati vi njuter av i dag.

Annons