Kanske drömmer du om att lägga undan mer pengar eller bara göra smartare val när det gäller ekonomin. Se över din privatekonomi en gång för alla, planera dina utgifter och hitta smarta vägar för att spara pengar.

– Kanske kan du öka ditt sparande något eller börja spara regelbundet för att ha en buffert, till pensionen eller något som du drömmer om, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom.

Här är bankernas bästa tips för din ekonomi:

Kvitta vinster mot förluster

Om du har sålt värdepapper och gått med vinst är det en bra idé att realisera eventuella förluster innan årsskiftet och kvitta dessa mot varandra. Har du gått med förlust kan du realisera eventuella vinster att kvitta mot. Det går inte spara förluster till ett annat år. Om det är så att du vill fortsätta äga de fonder eller aktier som du säljer, kan du alltid köpa tillbaka dessa igen.

Se över ditt sparkonto

Eftersom räntorna är låga har många banker noll procent i sparränta. Hos mer nischade banker kan du få omkring 0,75 procent med insättningsgaranti.

Se över ditt privata pensionssparande

En privatperson med tjänstepension får inte längre göra avdrag för privat pensionssparande, men för företagare och anställda utan tjänstepension är det fortfarande möjligt. Avdraget är max 35 procent på en årsinkomst på högst 448 000 kronor, och för att ta del av avdraget måste du betala in på kontot senast 31 december.

Se över dina PPM-fonder

I dagarna har det kommit in totalt 39,5 miljarder, i snitt 7 041 kronor, på PPM-spararnas konton. Pengarna fördelas enligt din tidigare valda fördelning. Se över fonderna – hur de har gått under året och hur tror du att de kommer att gå nästa år.

Få koll på tjänstepensionen

Om du vill byta tjänstepensionsbolag behöver du göra det innan årsskiftet, avsättningen till avtalspension går till den aktör som är vald 31 december varje år.

Ta kontroll över din skatt

Fram till och med årsskiftet har du fortfarande möjlighet att påverka skatten i nästa års deklaration. Om du vill veta hur mycket skatt du ska betala kan du göra en preliminär självdeklaration. En bra början kan annars vara att gå igenom vinster och förluster du har gjort på sina aktie- och fondaffärer. Har du vinster eller förluster kan de eventuellt kvittas bort. Har du haft jämkning på grund av ränteutgifter på dina bolån kan det, om du fått sänkt ränta under året, innebära att du betalat för lite i skatt för inkomståret 2017. Gör du dina aktie- och fondaffärer inom ramen för ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring, behöver du inte fundera på kvittningsreglerna. Kom bara ihåg att du i stället blir schablonbeskattad i inkomstslaget kapital.

Källor: SEB, Avanza, Swedbank, Expressen

Foto: IBL

Utvald läsning

Femina