0:57

Efter reklamen: Surrogatmödraskap - kort förklarat

(0:57)

Resan började två år tidigare, när Cecile Eledges son Matthew och hans make Elliot Dougherty pratade om att de ville bilda familj tillsammans. Cecilie, då 59 år, erbjöd sig att vara surrogatmamma åt dem.

– Så klart skrattade alla, säger Cecile till BBC.

Erbjudandet sågs mer som ett skämt inom familjen snarare än något att ta på allvar. Det var först när paret besökte en fertilitetsdoktor som konstaterade att det skulle vara ett bra alternativ som de började fundera på saken.

Cecile fick göra tester och undersökningar, och blev godkänd att använda som surrogatmamma, trots sin ålder.

– Jag är väldigt hälsomedveten. Det fanns ingen som helst anledning att betvivla att jag skulle kunna bära barnet.

Jessicas barndröm krossades av cancer – då hjälpte bästa vännen till

Hon var inte heller den enda familjemedlemmen som blandades in i processen – medan Matthew stod för spermierna, så använde paret Elliots syster Lea som äggdonator.

– Vi har alltid vetat att vi skulle behöva vara unika och tänka utanför boxen med det här, säger Matthew till BBC.

Cecile berättar att graviditeten flöt på smidigt, bara att de symptomen hon kände under graviditeterna med sina tre egna barn var lite mer intensiva nu.

Utmaningarna att vara surrogatmamma åt sin egen son

Att vara surrogatmamma åt sin homosexuella son i en stat som Nebraska, som inte har några lagar som hindrar diskriminering mot HBTQ-personer, har dock varit utmanande på andra sätt. Cecile har inte fått samma hälsoförsäkring som om hon födde ett eget barn, och står dessutom som Umas mamma för att det är hon som fött henne – medan Elliot blir utelämnad.

– Det här är bara ett litet mikroexempel på saker som blir till farthinder för oss, säger Matthew, som tidigare blivit utsatt för diskriminering av skolan han jobbade på som lärare, när han och Elliot skulle gifta sig.

En vecka efter att ha fött lilla Uma Louise mår både bebisen och mormor bra.

– Den här lilla flickan är omgiven av så mycket stöd, hon kommer växa upp i en kärleksfull familj. Det är så här det var menat att bli, säger Cecile.

Mer läsning

Femina