Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Flickan mobbades för sitt speciella hår – nu vill hon inspirera

27 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Shilah Madison Calvert-Yin föddes med speciellt hår, som inte går att borsta och som växer rakt ut.
Efter att ha mobbats som barn och fått höra att hon ser ut som hon fått en elchock, så tycker Shilah nu om sitt hår.
Annons
8 kändisar som haft både långt och kort hårBrand logo
8 kändisar som haft både långt och kort hår

Shilah Madison Calvert-Yin är en vanlig 12-årig tjej från Australien, som har fötts med väldigt speciellt hår på huvudet. Ända sedan hon var liten har hon, på grund av en ovanlig genetisk diagnos, haft blont hår som växt rakt ut från huvudet, och inte gått att borsta ner. Shilahs ovanliga tillstånd är känt som ”uncomable hair syndrome” – alltså hår som inte går att kamma – och innebär att hennes hår saknar proteiner som de flesta andra har. Dessutom är hårrötterna hjärtformade, vilket vanligt hår inte är.

Under åren har hon blivit mobbad i skolan och fått höra av både vuxna och barn att det ser ut som att hon stoppar fingrarna i en elkontakt och fått elchocker.

– Jag blir retad mycket och kallad ”fluffhuvud” i skolan – det är inte snällt. Personligen tycker jag om mitt hår nu, men samtidigt hatar jag det ibland, speciellt när det blåser! Då kan man snacka om att inte kunna se någonting, säger hon till Daily Mail.

Annons

Folk kommenterade håret tidigt

Tillsammans med sin mamma Celeste, 41, har Shilah insett att det inte är något fel att ha sådant hår som hon har, och på Instagram har hon över 17 000 följare som följer hennes resa. Att dela med sig av sitt liv och det speciella håret på sociala medier har gjort att 12-åringen nu förstår att man får vara annorlunda.

Celeste, som är lärare, säger att många hör av sig till familjen och tackat för att de sprider kunskap om syndromet. Hon berättar att hon förstod att dottern hade speciellt hår redan vid några månaders ålder.

– Hennes bruna babyhår hade ramlat av som det ska men det kom ett konstigt fluff istället som växte rakt upp. Det såg inte ut som något man hade sett förut. Det verkade inte lägga sig ner, men jag tänkte egentligen inte på det förrän folk började kommentera det, säger hon till Daily Mail.

Annons