Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

För mycket julmusik är dåligt för hälsan

03 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografPiaggesi/Fotogramma/tt.
Grinchen hade rätt: att överdosera på julmusik kan vara dåligt för hälsan, skriver The Independent.
Att lyssna på Santa claus is coming to town på repeat kan ha en negativ inverkan på ens hjärna, säger psykologen Linda Blair.
– Man lägger helt enkelt all energi på att inte höra vad man hör, säger hon.
Annons
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras avBrand logo
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras av

Nu visar det sig att alla julhatare har haft rätt – att lyssna för mycket på julmusik är inte bra för den mentala hälsan.

Julmusik hindrar människor från att fokusera på saker som inte har med just julen att göra, och enligt psykologen Linda Blair kan det på riktigt ha negativ inverkan på hjärnan att lyssna på låtar som Santa claus is coming to town upprepade gånger. Speciellt jobbigt är det för de som jobbar i affärer kring jul, och måste lyssna på julmusik under hela arbetsdagen utan möjlighet att stänga av.

– Folk som jobbar i butiker run jul måste stänga ute julmusiken, för om man inte för det hindras man från att fokusera på någonting annat. Man lägger helt enkelt all energi på att inte höra vad man hör, säger psykologen Linda Blair till Sky News.

Julmusiken hjälpte försäljningen i butik

Men även om julmusik inte är bra för varken koncentrationen eller ens vett, så visar forskning att en balans mellan juldofter och julmusik kan ha stor inverkan på hur folk väljer att shoppa kring juletid. Julklappshandlandet blir roligare för de som shoppar, även om butikspersonalen är de som får lida i längden.

Affärerna som hittade balansen mellan dofter och musik kunde se att försäljningen gick stadigt uppåt under juletid. Hur det fungerar i coronatider när många får shoppa hemifrån i stället för att gå i butiker, det visar inte forskningen än.

Läs mer:

Annons