0:58

Efter reklamen: Svenska kändisarna som har 5 barn eller fler

(0:58)

Det australiska barnomsorgsföretaget Only About Children, som bedriver 75 verksamheter i bland annat Sydney och Melbourne, väcker uppmärksamhet med sina råd om respektfulla blöjbyten.

Flera stora australiska medier rapporterar om råden som förskolekedjan delar med sig av till föräldrar. Bland annat menar företaget att det är viktigt att en förälder sätter sig in i barnets situation:

"Om du var en bebis, hur skulle du vilja att blöjbytet gick till?"

Only About Children tycker vidare att det viktigaste med ett blöjbyte inte är att barnet får en ny blöja – det är känslorna mellan barnet och föräldern, relationen dem emellan.

Kuznetsov DmitriyBygger självständighet

För att blöjbytet ska bli respektfullt uppmanas föräldrar att be om barns tillstånd för proceduren och be dem att samarbeta – allt för att barnets självständiga förmåga ska byggas upp.

Bland råden från Only About Children märks också sådant som att man helst inte ska avbryta barnets lekande för att byta blöja – i stället ska föräldern vänta på en paus i leken för att sedan starta "blöjbytesprocessen".

Föräldrar uppmanas också att vara fullt närvarande under bytet och att det lugnt. Råden säger dock inte att man ska låta bli att sätta på en ny blöja om barnet inte ger sitt medgivande, det viktiga är att man jobbar på att bygga upp en relation under processen.

Diskutera blöjbytet med barnet efteråt

Efteråt ska man också diskutera blöjbytet och känslorna kring det med sitt barn – särskilt om det har gått dåligt:

Läkaren: Här är riskerna om du inte smörjer in barnen tillräckligt med solskyddsfaktor

"Tillstå att blöjbyten ibland kan vara katastrofala. Omfamna det och dela dina känslor med ditt barn, säg till exempel 'wow, det där var tufft för oss båda, eller hur'."

Only About Children har också en rad andra uppfostringstips till föräldrar. Till exempel att inte använda frasen "gråt inte" utan att i stället säga "det är okej att vara ledsen" eller "jag kan se hur upprörd du är".

Föräldrar uppmanas diskutera sina känslor med barnen efter blöjbyte.

Rawpixel.com

Utvald läsning

Femina