Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Frisk bebis dog efter misstag från läkare – förväxlades med sin sjuka tvilling

15 sep, 2021 
AvEmma Castman
Gravid kvinna besöker läkare
Under en avancerad operation på ett sjukhus i Birmingham inträffade ett allvarligt fel som fick dödliga konsekvenser. Läkare blandade nämligen ihop ett friskt foster med dennes sjuka tvilling, vilket ledde till att båda barnen dog.
Annons
TV: Så stöttar du någon i sorgBrand logo
TV: Så stöttar du någon i sorg

Nyligen uppdagades det att en frisk bebis mist livet efter att läkare blandat ihop fostret med dennes sjuka tvilling.

Det var på ett sjukhus i Birmingham 2019 som händelsen inträffade efter att en gravid kvinna sökt vård för att en av hennes tvillingar inte växte som den skulle i magen. Tillståndet ökar risken för dödfödsel, och kan i värsta fall innebära att båda barnens liv sätts i fara.

Läkare blandade ihop fostren

Fallet i Birmingham var så pass allvarligt att läkare i samråd med den drabbade familjen beslutade sig för att avsluta livet på det sjuka barnet i hopp om att öka möjligheterna för det friska att överleva. Men allt gick inte som planerat. Under operationen blandade läkarna nämligen ihop barnen av misstag, vilket ledde till att båda bebisarna dog, något som bland annat Sunday Express rapporterat om.

Annons

Kort efter att den tragiska händelsen blivit offentligt kommenterade Fiona Reynolds, överläkare vid Birmingham Women's and Children’s NHS Trust, händelsen i ett uttalande, och beklagade det inträffade:

"Tyvärr, under en avancerat fosteroperation 2019, som innebar att man utförde en operation för att separera och potentiellt rädda livet på ett av två barn som delade moderkaka, inträffade ett fel som fick dödlig utgång.”

Fiona Reynolds sa även att en omfattande granskning av fallet har utförts och att all information som framkommit delats med den drabbade familjen. Enligt Fiona Reynolds ska granskningen även lett till att ett nytt system utvecklats för att minska risken för att liknande incidenter inträffar igen.

1 av 700 dödsfall som orsakats av misstag

Enligt Sunday Express är fallet ovan ett av 700 dödsfall på sjukhus i England som orsakats av "grundläggande fel". Andra exempel på grundläggande fel är patienter som får lämna sjukhus för tidigt eller inte erbjuds rätt sorts utredning eller behandling. Hur siffrorna ser ut i Sverige vet vi inte.

Foto: TT/Shutterstock

Annons