1:03

Efter reklamen: 8 tecken på att du håller på att bli gammal

(1:03)

Han föddes den 8 augusti 1908 i Carolina på Puerto Ricos nordöstra kust. Nu har Guinness rekordbok bekräftat att Emilio Flores Marquez är världens äldsta levande man.

Emilio är 112 år och 326 dagar gammal – om bara en månad blir han 113.

– Det är alltid en ära att få fira de här fantastiska människorna, säger Guinness chefredaktör Craig Glenday i en kommentar.

Världens äldste man.

Guinness World Records HANDOUT

Emilio Flores Marquez har levt ett liv fyllt av fysiskt arbete. Redan när han var barn började han arbeta på familjens sockerrörsplantering – han var ansvarig för vattning och för att lasta sockerrören på vagnar.

Kvinnorna har varit bästa vänner i 78 år – bor på samma ålderdomshem

Barnen och frun har dött

Då han var den äldste sonen fick han också hjälpa till mycket hemma med sina nio syskon.

– Jag var äldst så jag gjorde allt. Jag städade, jag tog hand om de andra pojkarna, jag gjorde allt, berättar Emilio Flores Marquez.

När han själv blev vuxen fortsatte han leva som lantbrukare – det var så han försörjde sin familj, hustrun Andrea och fyra barn. Emilio och Andrea var gifta i 75 år innan hon dog 2010. I dag är också två av barnen döda.

Emilio och Andrea var gifta i 75 år.

Guinness/Instagram

Men Emilio har ändå en stor familj med fem barnbarn och fem barnbarnsbarn. Han bor numera i Rio Piedras där hans två barn tar hand om honom.

När Emilio var 101 år fick han en pacemaker inopererad men han är fortsatt vid god vigör – även om han förlorat nästan all hörsel.

Emilio i unga år.

Guinness/Instagram

Kärleksfulla livsfilosofin

För Guinness rekordbok berättar han om den livsfilosofi som hans far gav honom och som han levt efter i alla år.

– Min far uppfostrade mig med kärlek, man ska älska alla. Han sa alltid åt mig och mina syskon att vara goda och dela allt med andra. Dessutom lever Kristus i mig, säger 112-åringen.

98-åriga mamman flyttar in på sonens ålderdomshem – för att ta hand om honom

Den nu levande äldsta kvinnan är Kane Tanaka från Japan som är född i januari 1903 och därmed är 118 år gammal.

Franska Jeanne Calmet är den äldsta människan hittills – hon var 122 år och 164 dagar när hon dog. Den äldsta mannen, japanen Jiromeon Kimura, dog när han var 116 år och 54 dagar.

Utvald läsning

Femina