Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är kaféet där personalen sätter stämningen

17 jan, 2018 
AvHenrik Högström
Krögaren Lars Nyström öppnade kafé där funktionshindrade fixar mackorna och häller upp kaffet. "August No stress surf café" är döpt efter sonen som har Downs syndrom. "För många av dem är det här den första arbetsplatsen", säger krögaren.
Annons

Krögaren Lars Nyström gapade över mycket när han presenterade planerna på sitt kafé. Han ville ha ett ställe med både bra fika och en unik atmosfär. Avslappnat och välkomnande. Samtidigt skulle det vara ett ställe där personalen fick känna att de är viktiga och bidrar.

”August No stress – surf café” öppnade i Malmö strax innan jul utan något större buller och bång.

Det var mer som en smygstart så att personalen inte skulle bli chockade av anstormningen, förklarar krögaren.

Men Lars, som själv stod i köket under öppningen, blev ändå förvånad av trycket. Bongarna rasslade in och satte press även på en garvad kock.

– Det var skitkul och supersnurrigt, säger han.

– Jag känner att det har blivit vad jag vill. Det är stämningen som är det viktigaste.

Kaféet har, precis som ägaren, en tydlig surfaura, med brädor och bilder på väggarna. Det är en del av den avslappnade känslan som han varit ute efter. Men den viktigaste delen av känslan är personalen. Kaféet är döpt efter sonen August som har Downs Syndrom. Och personalen på kaféet, förutom tre skiftledare, har någon form av funktionsnedsättning.

Annons

Kakorna står bagaren och konditorn Malin Novak-Zemplinski för. Hon har en lindrig cp-skada, som inte syns utåt, men också tråkiga erfarenheter av hur det påverkat hennes möjligheter på arbetsmarknaden.

Här har hon ett stort ansvar och trivs med det.

– Det är roligt, säger Malin.

Lars Nyström menar att han fått en ”kanon-bagare” till kaféet som nästan gör för bra bakverk. Matchvikten är hotad.

– Jag får böta hundra kronor per kaka. Fortsätter det så här kommer jag inte att komma i våtdräkten i vår.

Rekryteringen har gått både genom arbetsförmedlingen och Lars egna nätverk. Människor som har läst om kaféet och tipsat om släktingar eller vänner som skulle kunna passa.

Lars tanke är att jobbet i kaféet ska vara en sorts sluss in i arbetslivet. Det handlar dels om att sonen August ska ha en meningsfull sysselsättning när han slutar gymnasiet och dels om att andra ”härliga filurer” ska ha samma möjlighet. Här kan de utveckla språket, lära sig sociala koder och känna sig stolta över att de utför ett jobb. Få självkänsla.

Annons

– För många av dem är det här den första arbetsplatsen, säger Lars Nyström.

Att de anställda har en funktionsnedsättning innebär så klart inte att de är stöpta i samma form. Jakob inne i disken vill till exempel hålla sig där och är inte så mycket för det sociala ute bland borden.

Amanda Malmberg, å andra sidan, är något av en supersocial fantom som serverar, konverserar och sprider energi. Hon arbetstränade på en av Lars restauranger tidigare och visade fallenhet för yrket.

Amanda berättar att hon är 23 år. När hon pratar om vad hon gjort och gör så låter det dock som att hon hunnit med mer än många jämnåriga. Det är fotboll och kampsport flera dagar i veckan. Blogg och bokskrivande.

Amanda är till exempel aktuell med boken ”Mitt underbara fartfyllda liv” (Vaktel förlag). Så hon passar givetvis på att marknadsföra den när tillfälle ges.

Trots att Amanda berättar om sig själv, vad hon gör och vad hon har gjort, glömmer hon inte bort att hälsa kunder som kommer in och att säga hejdå och välkommen åter till de som lämnar.

Annons

– Det får man aldrig glömma bort. Kundservice är viktigt, säger Amanda och vänder sig mot chefen.

Lars Nyström ser mycket nöjd ut med sin adept.

Mitt i all den sprudlande och sociala glädjen så konstaterar hon att det inte alltid är så. Amanda gillar att vara i centrum men har andra erfarenheter också.

Man kan inte alltid vara på topp.

– Även om jag är charmig så har jag ju mina skov.

Utåt sett finns det inget som skvallrar om att det här kaféet har unik personal. Anslaget på dörren anger bara normala öppettider och att ”vänliga hundar” är välkomna. Familjen Nyströms hund Siv ingår till exempel i den kategorin.

Kunderna ska få den service man kan förvänta sig på ett kafé: mat, dryck, ett vänligt bemötande.

– Sedan har jag sagt att det kan hända att man får en kaffe latte när man beställer te. Men i så fall så fixar vi till beställningen även om det tar några minuter extra så att man får både latten och teet. Det är win-win, säger Lars Nyström.

Annons

I dagsläget har kaféet 18 anställda. Alla har fått ange hur mycket de vill arbeta. Det visar sig att de flesta vill jobba heltid.

– Det var väldigt få som skrev deltid, säger Lars Nyström som hoppas att det ska gå att sysselsätta alla i den omfattning de vill.

– Jag vill ju att alla ska stanna kvar.

Kaféet har tre arbetsledare. Två Evor och en Simon.

Ena Evan, det vill säga Eva Andersson, drev butik i den lokal där kaféet ursprungligen skulle ha öppnat. Nu blev det inte i den lokalen men Eva hängde med till den nya adressen ändå.

Med en bakgrund inom flyget och som egenföretagare har hon hamnat i ett helt nytt sammanhang. Eva Andersson beskriver det som att alla som jobbar på kaféet lär sig något av varandra hela tiden.

– Det är en ny arbetsplats varje gång man kommer hit. Blandningen är fantastiskt kul.

Idén till kaféet fick Lars Nyström efter att ha sett klipp från Betty and Beaus café i USA. Även holländska Brownies and downies, med filial i Sydafrika, inspirerar.

Annons

Tanken var att kaféet skulle få sköta sig själv men krögaren har inte kunnat hålla sig undan.

– Egentligen ska jag inte vara här men jag är här varje dag ändå. Har jag ett möte eller så så lägger jag det här. Jag trivs oerhört bra.

Han har kompisar som tycker att kaféet har potential att bli en franchisekedja. Som affärsman kan Lars Nyström också se de möjligheterna men han vill samtidigt ta det lite lugnt. Det heter ändå ”No stress”.

– Jag tänker att nu har det blivit ett skönt ställe och då vill jag njuta av det.

– För mig är det win-win. Dels att jag har kunnat anställa några underbara människor som kanske inte hade fått något jobb annars och dels personligen att August får något att hitta på. Det tycker jag är jätteviktigt.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons