2:02

Efter reklamen: 10 HBTQ-begrepp att hålla koll på

(2:02)

Det var den 29 augusti 1979 som ett trettiotal personer gick in på Socialstyrelsen i Stockholm med en banderoll, och satte sig i trappan.

– Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella, nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort, sa gruppen i kör.

De var nämligen där för att visa sitt missnöje över att homosexualitet då fortfarande klassades som en psykisk sjukdom i Sverige. Innan ockupationen var det också flera som hade ringt in till jobbet och sjukanmält sig för att de var homosexuella – och en kvinna uppges till och med ha fått sjukpenning utbetald, skriver QX.

Hon är den första transpersonen med högst politisk position någonsin i USA

På Socialstyrelsen ville medarbetarna tillkalla polis för att köra bort ockupanterna, men den nytillträdda generaldirektören Barbro Westerholm ville hellre höra vad de hade att säga.

WEINE LEXIUS / EXPRESSEN

Barbro Westerholm: ”För mig var det så naturligt”

Även om det i flera år satts krav på Socialstyrelsen att ta bort homosexualitet som psykisk sjukdom, så var frågan okänd för Barbro Westerholm. Hon förstod dock snabbt att hon kunde göra något åt saken.

Kan kärlek mellan människor, oavsett om de är av samma eller motsatt kön, vara en sjukdom? Det var för mig självklart att det här skulle strykas. Jag fattade inte hur stort det var, för för mig var det så naturligt, har Barbro Westerholm sagt till SVT.

Därför är Pride livsviktigt & mer än bara en fest

När ockupanterna förstod att Barbro tog dem på allvar blev det ”pyspunka” i demonstrationen, berättar Barbro Westerholm. Det dröjde inte mer än en månad, till den 27 september 1979, innan Barbro Westerholm kunde skriva på beslutet, och den 19 oktober trädde det i kraft.

Westerholm tror det är viktigt att fortsätta kämpa för hbtq-personers rättigheter än idag, och att man inte vågar slappna av.

– Jag är stolt över det vi har gjort, samtidigt så inser jag att vi hela tiden måste vara på vår vakt och försvara det.

Mer läsning

Femina