Efter att Hollywoodmiljardären Harvey Weinstein för ungefär en vecka sedan avslöjades med att systematisk förgripa sig på och trakassera kvinnor i filmbranschen har skådespelaren Alyssa Milano startat en kampanj i sociala medier.

Under hashtagen #metoo uppmanar hon alla som varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp att gå samman för att synliggöra vidden av problemet.

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade eller överfallna skrev ‘Jag också’ i sin statusrad, kanske folk skulle få en uppfattning av vidden av problemet”, skrev hon.

Det tog inte lång tid innan #metoo fått hundratusentals delningar i olika sociala medier, från allt från världsstjärnor som Lady Gaga – till i princip vem som helst i din närhet.

”Jag också, jag jag fick skulden för det.”

”Män, säg inte att du har en mamma, syster, dotter… säg att du har en pappa, bror, son som kan bättre.”

”Jag blev sexuellt trakasserad av chefen på min modellagentur”

”Att ha blivit våldtagen en gång gjorde det enklare att bli våldtagen igen”

https://twitter.com/evanrachelwood/status/919773308261867522

Alyssa Milano har tidigare talat ut om Harvey Weinstein och hans sexuella trakasserier och övergrepp.

”Även om jag är äcklad och förbannad över dessa upprörande anklagelser om Weinsteins sexuella övergrepp och maktmissbruk så är jag glad – till och med extatisk – över att det har öppnat en dialog om de fortsatta sexuella övergreppen, objektifieringen och nedvärderingen av kvinnor”, sa hon.

Läs även genusforskaren Anneli Häyréns reaktioner på #metoo och vad hon tror att den kan leda till: Genusforskaren: Så kan #metoo bidra till att stoppa sexuella trakasserier