Någon gång i tonåren är det något som förändras för tjejer och unga kvinnor när de går gatan fram. Plötsligt kan det hända att män helt ogenerat synar deras kroppar nerifrån och upp, och de kan få busvisslingar, pussljud och sliskiga kommentarer efter sig.

Inte nog med att känslan av att alltid bli synad och bedömd utifrån sitt utseende leder till att kvinnor blir självmedvetna och objektifierade, det kan också vara både skrämmande och obehagligt. Det finns ett engelskt ord för den här typen av objektifiering av kvinnor i vardagen, och det är ”catcalling”.

Läs också: Här är Linnea Claesons önskelista till politikerna – 3 punkter

Noa Jansma, 20, från Amsterdam har kommit på en rätt genial motreaktion när det kommer till ”catcalling”. Under hashtagen och Instagramkontot @DearCatcallers har hon under en månads tid lagt upp selfies med de män som har ropat och busvisslat efter henne. Männen verkar inte förstå att det inte är en komplimang – och det är också det som är problemet.

I ett inledande inlägg på Instagram skriver hon:

”DearCatcallers, det är inte en komplimang. Det här kontot har som syfte att öka medvetenheten kring objektifieringen av kvinnor i vardagen. Då många människor fortfarande inte inser hur ofta och i vilken kontext det inträffar kommer jag att visa upp mina catcallers under en månads tid.”

Sedan följer 24 selfies tillsammans med bildtexter som: ”Efter att ha följt efter mig i tio minuter ropade han ‘Sexy girl! Vart ska du?'”

Alla catcallers är inte dokumenterade, vissa gånger vågade Noa Jansma helt enkelt inte ta en bild, men de allra flesta ställde glatt upp på en selfie utan att fråga varför.

”De blir inte alls misstänksamma, för de tycker att deras beteende är helt normalt”, förklarar hon i en intervju med den nederländska tidningen Het Parool.

Noas månadslånga rapportering på Instagram har nu nått sitt slut, men det betyder inte att kontot eller hashtagen kommer att försvinna. Hennes plan är nämligen att lämna över facklan till kvinnor runtom i världen som kan fortsätta belysa den vardagliga objektifieringen av kvinnor genom kontot.

in och följ!

Läs också: Stina Wollter: ”Hatarna kan aldrig vinna”

Artikeln publicerades först på ELLE.