Det var torsdagen den tredje december som den lilla isbjörnsungen föddes av sin 320 kilo tunga mamma Ewa, i Orsa Rovdjurspark – något djurparken ser som en stor vinst.

– Födseln av en unge är en stor framgång både för Rovdjursparken och arten isbjörn. Vi i parken har under många år lagt ner otroligt stort engagemang och resurser för att försöka åstadkomma tillökning hos våra isbjörnar, säger djurparkschefen Pernilla Thalin i ett pressmeddelande

Djurparkspersonalen kunde följa födseln via en kamera i det ide som björnen vistas i, och när ungen fötts hur mamma Ewa omsorgsfullt tvättar sin nya familjemedlem.

Här tar Ewa hand om sin nya bebis.

Oron för den nya isbjörnsungen på Orsa Rovdjurspark

Däremot väntar nu utmaningar för isbjörnarna de kommande veckorna – det är nämligen vanligt att nyfödda isbjörnsungar inte klarar sig förbi den första månaden i livet. För att hålla koll på ungen bevakas isbjörnarnas ide via kamerorna hela tiden, och hittills verkar den vara nöjd – den nytillkomna isbjörnen skriker, diar och sover nära sin mamma.

– Vi är medvetna om de risker som finns för det nyfödda lilla tillskottet. Det är mycket ovanligt att isbjörnar i djurparker föder ungar, och en stor andel av ungarna klarar sig inte under den första kritiska tiden. Det har visat sig att bara runt 50% av nyfödda isbjörnsungar överlever de första veckorna, säger djurparkschefen.

Ewa och isbjörnskamraten Wilbär har bott på Orsa Rovdjurspark sedan 2009, då de flyttade från Ouwehand Zoo i Holland, respektive Stuttgart Zoo i Tyskland. En ytterligare isbjörn, honan Hope, anlände 2018 från Antibes Zoo i Frankrike – och nu har de alltså fått sällskap av den nyfödda och hittills odöpta ungen.

Isbjörnen Ewa myser i solskenet.

Läs mer:

Quiz: Vilket husdjur hör ihop med vilken kändis?

Det har (äntligen!) släppts en jullåt för hundar – lyssna här

Miley Cyrus erkänner att hon fortfarande älskar Liam Hemsworth