Hon är bästsäljande författare till flera spänningsromaner. Men Katarina Wennstam är också journalist och aktiv debattör, en auktoritet när det gäller samhällets syn på sexualbrott. Mycket av sin styrka hämtar hon i en grupp kvinnliga vänner som stöttat genom flera kriser i livet.

– Jag vet att om jag skulle falla så kliver mina vänner in, särskilt kvinnor som har känt mig länge, som har sett mig i många av livets skeden. Det är ett oerhört stöd att veta att de alltid finns där.

För fjolårets reportagebok Flickan och skammen, som bland annat handlar om sexuell ryktesspridning och kvinnors rätt till sexuell frihet, har Katarina Wennstam blivit mycket uppmärksammad och bland annat prisad för Årets kvinnogärning, från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Nu ger hon också ut en helt ny typ av bok. Om unga tjejer – för unga tjejer. Flickan på hotellet är den första i en tänkt serie om 16-åriga Alex Skarp och hennes vänner.

– Ja, nu skriver jag till tjejerna som jag länge har skrivit om. Men jag hoppas lika mycket att killar ska vilja läsa boken.

Med egna barnen Emil, 13, och Moa, 10 år, försöker Katarina Wennstam ha en rak kommunikation kring frågor om sexualitet och jämställdhet. Till exempel är hon lika noga med att prata med både son och dotter om riskerna på nätet eller om porr.

– Jag är inte så mycket för åldersgränser utan försöker prata med dem om det mesta.

Läs hela intervjun med Katarina Wennstam i Femina nr 06/2017 som finns i butik just nu. 

KATARINA WENNSTAM

ÅLDER: 43 år.

GÖR: Författare, journalist och debattör.

BOR: I radhus i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

FAMILJ: Barnen Emil och Moa, livskamraten Daniel Rosenlind, psykoterapeut.

AKTUELL: Med ungdomsromanen Flickan på hotellet, riktad till läsare från cirka 13 år (Rabén & Sjögren). Senare i år kommer även nya spänningsromanen Gänget (Albert Bonniers förlag).

AV ELIN EKLÖF

FOTO ELISABETH OHLSON WALLIN