En av de senaste trenderna på Instagram är det som kallas för Insta vs. reality. I sitt inlägg lägger man upp två bilder – en där man poserar för att framhäva sig själv i bästa dager, och en bild som visar hur man ser ut när man slappnar av och inte poserar.

Flera stora influencers har hakat på trenden och hyllas många gånger av följarna för att de vågar visa upp verkligheten utan filter och indragna magar.

Kritiken mot Insta vs. reality

Någon som däremot inte är lika positiv till trenden är Cassandra Klatzkow. Hon är är modell, influencer och kroppsaktivist. Tillsammans med Elsa Ekman och Nadia Kandill driver hon podcasten Det skaver. I ett inlägg på Instagram berättar Cassandra mer om varför det inte enbart är positivt med influencers som hakar på Insta vs. reality-trenden.

”Vad smala vita tjejer på Instagram som just nu rider på den kroppspositiva vågen måste förstå är att ni tar väldigt stor plats i en kamp som är skapad av och för tjocka människor”, skriver Cassandra.

View this post on Instagram

Vad smala vita tjejer på Instagram som just nu rider på den kroppspositiva vågen måste förstå är att ni tar väldigt stor plats i en kamp som är skapad av och för tjocka människor. Men ja, alla lider av den smal- och kroppshets som råder och ja självklart kan en normativ tjej ha osäkerheter kring sin kropp eller vara ätstörd och självklart får man prata om det, men om du som smal har skapat dig en plattform där du pratar om KROPPEN lämna då också rum för THE REAL ISSUE. Att tjocka människor är förtryckta i vårt samhälle, diskrimineras i vården, får lägre löner och har svårare att få jobb. Inte hittar kläder i vanliga butiker. Får inte plats i stolar. Diskrimineras i dejtingvärlden och har mkt svårare att träffa ngn. Det är jobbigt att inte gilla sin spegelbild men det är inget mot att kriga med att gilla din spegelbild men ändå hatas av det samhälle du lever i. När smala gör en ”Instagram vs reality” post så är det fruktansvärt privilegierat. Att ens kunna välja vinklar att se smal ut i eller välja att pressa fram valkar på din mage och posta det som någon slags reality när tjocka människors reality är att vi absolut inte KAN välja vinklar? När tjocka människors REALITY är att de är oroliga när de är ute bland folk och blir hotade av människors äcklade blickar och kommentarer. Om du på allvar vill göra skillnad på ytliga Instagram - förändra ditt bildspråk och posta oposerande bilder i ditt flöde utan att ens kommentera det. Skippa kollaget. Och lyft förtrycket mot tjocka på din plattform. Lyft tjockas röster, prata om den strukturella diskrimineringen mot tjocka kroppar. En regel gäller ju för all form av aktivism. Den som är priviligerad ska lämna plats för den som förtrycks. Kroppsaktivismen handlar inte om individens frigörelse från kroppskomplex. Kroppsaktivism går ut på att krossa de normer som bestämmer hur en kropp ska se ut och jobbar mot att alla ska ha samma rättigheter. När normativa personer tar såhär stor plats som de faktiskt gör i den här kampen så blir det ju helt kontraproduktivt. Normerna blir befästa snarare än motarbetade och det är faktiskt att bidra till den struktur vi krigar för att bekämpa. KÄRLEK❤️

A post shared by CASSANDRA KLATZKOW (@cassklatzkow) on

Hon skriver att hon förstår att folk i alla storlekar lider av den smal- och kroppshets som finns, men menar att problem uppstår när tjejer med normativa kroppar använder sin plattform och tar upp platser där icke-normativa kroppar borde få ta plats istället.

”Om du som smal har skapat dig en plattform där du pratar om KROPPEN lämna då också rum för THE REAL ISSUE. Att tjocka människor är förtryckta i vårt samhälle, diskrimineras i vården, får lägre löner och har svårare att få jobb. Inte hittar kläder i vanliga butiker. Får inte plats i stolar. Diskrimineras i dejtingvärlden och har mkt svårare att träffa ngn”, skriver Cassandra.

”Normerna blir befästa”

Att kunna välja sina vinklar och bestämma om man ska se ”Instagramvänlig” ut eller inte är något som smala personer måste förstå är ett privilegium, skriver Cassandra.

”När tjocka människors reality är att vi absolut inte KAN välja vinklar? När tjocka människors REALITY är att de är oroliga när de är ute bland folk och blir hotade av människors äcklade blickar och kommentarer.”

Hon önskar att de med normativa kroppar istället lyfter problemet med det förtryck och den diskriminering som tjocka personer så ofta drabbas av. Cassandra förklarar varför det blir kontraproduktivt när smala personer lägger upp Insta vs. realitybilder:

”Normerna blir befästa snarare än motarbetade och det är faktiskt att bidra till den struktur vi krigar för att bekämpa”, avslutar Cassandra Klatzkow.

”Stötta kampen utan att vara centrum av den”

I kommentarsfältet är det många som håller med Cassandra. Bianca Ingrosso har kommenterat med hjärtan och har dessutom delat inlägget på sin egen Instagram story. Penny Parnevik, Molly Sandén, Miriam Bryant och Sabina Dumba har även de lämnat uppmuntrande emojis och kommentarer.

Flera följare berättar om hur de upplevt diskriminering på grund av sin storlek, och många håller med Cassandra.

”Man kan faktiskt stötta kampen utan att vara centrum av den”, skriver en följare.

”Vill tagga så många smala ‘kroppsaktivister’ i detta så att de kan förstå”, skriver en annan.

LÄS MER:

Linda-Marie, 28, om hatkommentarerna: ”Folk tror jag vill göra dem tjocka”

Anna Perlestam, 57, är äldre kroppspositivist: "Jag var opassande"

10 saker om kroppsideal som alla borde lära sina barn