1:02

Efter reklamen: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

När Charlotte Phelps, nu 25, växte upp såg hon inte ut som andra tjejer i hennes ålder. Redan vid 10 års ålder upptäckte hon att hennes ben var större än klasskamraternas, men fick höra att hon snart skulle växa ikapp benen och att de skulle bli smalare med åren.

I tonåren skämdes Phelps över sina ben och började jojobanta i ett försök att få dem att bli smalare.

– Jag försökte varenda diet som finns. Tog bort kolhydrater, åt typ 800 kalorier om dagen, tränade överdrivet på gymmet – men inget verkade fungera, säger hon till The Mirror.

Läkarna förstod ingenting

Charlotte sökte hjälp hos läkare, men allt hon fick höra var att försöken till viktnedgång snart skulle ge resultat, och att hon skulle fortsätta försöka.

– Det var väldigt konstigt för de sa alltid att mitt midjemått visade att jag låg på ett hälsosamt viktspann, men att vikten visade något annat.

Ovanliga sjukdomen gav henne grått hår redan som barn

Men medan läkarna stod oförstående inför Charlottes ben, så var det inte bara utseendet som var ett problem för henne – benen fick också väldigt lätt blåmärken, blev rastlösa och gjorde ont. Men eftersom ingen kunde hitta något fel så vande hon sig vid smärtan.

Det var först när hon var i tjugoårsåldern som hon såg en video med influencern Riley Hemson som hon insåg vad hon lidit av. Hemson berättade att hon diagnostiserats med liödem, och allt hon sa stämde in på Charlotte också.

Lipödem är en sjukdom som kan ge abnorma fettsamlingar i armar och ben, och i vissa fall kännas ömt och ge problem med lederna. Den drabbas oftast kvinnor.

Fick hjälp till slut

Charlotte hittade en läkare med expertis inom ämnet och fick snart en diagnos hon också. Efter att ha fått en diagnos har hon nu hittat sätt att hantera sjukdomen, med hjälp av träning och en diet låg på kolhydrater. Hon har också valt att fettsuga sina armar.

Paret har fått barn efter 21 år av försök – ändringen som gjorde all skillnad

Nu vill hon sprida kunskap om sjukdomen, så att inte andra ska behöva gå igenom vad hon gjorde.

– Det är så svårt att tänka på kvinnor som kämpar med det här själva och inte har stöd.

Utvald läsning

Femina