Danielle vägrade ge upp om maken.
2:28

Efter reklamen: Sandras man Jarmo drabbades av stroke

(2:28)

Scott Hawkins var bara 37 år gammal när hans värld vändes upp och ner, och han drabbades av en massiv stroke. Hans fru Danielle gick på kurs i en grannkommun, när hon fick ett telefonsamtal hon aldrig kommer glömma.

– Han ringde mig och sluddrade på orden. Han sa att han hade en intensiv huvudvärk och att något var fel, berättar hon.

Både Scott och Danielle ringde efter ambulans, som skyndade för att plocka upp Scott och köra honom till sjukhus. Men redan i ambulansen var läget krisartat – Scotts blodtryck sköt i taket och hans lungor fylldes med vätska.

När Danielle kom fram till sjukhuset berättade läkarna för henne att utsikterna inte var goda, och att hon borde ringa efter resten av familjen för att ta farväl av Scott, eftersom han antagligen inte skulle överleva natten.

Fick hjärtattack efter stroken

Läkarna gjorde vad de kunde för att hjälpa Scott, men när de försökte laga det brustna blodkärlet i hjärnan som hade orsakat stroken, så fick han också en hjärtattack.

– De förlorade honom under några minuter, och han förlorade syre av det, säger Danielle.

Trots det så överlevde Scott, men man visste inte om han någonsin skulle kunna vara kontaktbar igen, eller ens leva vidare. En vecka efter operationen såg det fortfarande mörkt ut, och läkarna sa till hustrun att hon inte kunde räkna med att han skulle vakna upp.

– De sa åt mig att släppa honom.

Men Danielle vägrade ge upp. I stället för att stänga av hans livsuppehållande maskiner, så kysste hon sin döende make – som kysste henne tillbaka. Hon vet fortfarande inte om det var något hon bara inbillade sig, men det blev ett tecken på att hon inte skulle stänga av maskinerna, utan låta maken kämpa vidare.

Scott blev allt friskare – trots läkarnas ord

Efter fem veckor behövde han inte längre hjälp att andas, utan kunde göra det själv igen.

– Det var då jag började bevisa för alla att han skulle återhämta sig.

Scott andades genom ett rör i halsen, en så kallad trakeotomi, men när Danielle provade att täcka över den så kunde han prata med henne.

– Jag täckte över trakeotomin och han började prata med mig. De första orden var ”jag älskar dig”, och de andra ”ge mig smärtlindrande medicin”, säger Danielle.

Efter 16 veckor av intensiv rehabilitering fick Scott komma hem – och då kunde han gå själv.

– Han kom dit på en bår med bara rörlighet i högerhanden, och lämnade gående med en rullator och en hand viftande i luften.

Källa: Newsner.

Mer läsning

Femina