Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Landslagets nya tröjor ska inspirera kvinnor att våga ta plats

02 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Nu tar Zara Larsson, Gudrun Schyman och Skam-Noora plats på fotbollsplanen – i alla fall på matchtröjorna. Damlandslagets nya tröjor bär citat som ska inspirera kvinnor att våga ta plats.
Annons
landslagstrojan

Det svenska damlandslaget befinner sig just nu i Algarve, Portugal och under onsdagens träning lanserades de nya matchtröjorna. Tröjorna pryds av citat och tweets från kända kvinnor istället för spelarnas namn på ryggen och initiativet går under hashtaggen #IDittNamn. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, släpps tröjorna även i butik.

– Landslagströjan är en viktig och stolt symbol för oss och jag tycker att det är häftigt att vi genom den kan sammanstråla med andra starka kvinnor och röster, att vi tillsammans kan visa att allt är möjligt, säger Lotta Schelin, lagkapten i damlandslaget, i ett pressmeddelande.

Initiativet ska inspirera kvinnor att ta plats samt att tillsammans, oavsett vem man är, stå upp för varandra och sig själv. På Twitter skriver landslagsspelaren Olivia Schough om sitt val av citat, som är hämtat ur tv-serien Skam: ”Be kind. Always. Annars är du en DRITTSEKK!!!”

Annons

Lisa Dahlkvist skriver om sitt val på Instagram: ”Jag har valt citatet ”Believe in your damn self” av @zaralarsson För att jag vill uppmuntra alla kvinnor att våga ta plats! #IDittNamn”

Bakom initiativet står Svenska Fotbollförbundet, Adidas och spelarna i damlandslaget. Landslagströjorna, som är gjorda av återvunnen polyester, kostar 749 kronor styck och kommer att släppas i begränsad upplada hos Adidas, Adidas återförsäljare och på intersport.se den 8 mars.

Tio procent av intäkterna kommer att gå till Alla är olika – Olika är bra för att främja unga kvinnors idrottande. Dessutom kommer Adidas att bidra med 100 000 kronor till projektet i samband med #IDittNamn.

Läs även 7 inspirerande kvinnor som visar att träning är till för alla

Annons