I lördags var det ett år sedan treåriga Esmeralda hittades död. Hon växte upp i ett familjehem i Vadstena, dit hon kom som liten bebis, men flyttades efter flera år hos familjehemmet tillbaka till sina biologiska föräldrar, där hon vanvårdades så att hon dog. Esmeraldas biologiska mamma avtjänar nu ett fängelsestraff för grovt vållande till annans död och narkotikabrott.

På årsdagen för Esmeraldas – som kallades ”Lilla hjärtat” i medier – bortgång, så har det nu rests en minnessten i Vadstena. Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs säger i Nyhetsmorgon att det är viktigt att aldrig glömma vad som hände.

– Det betyder jättemycket, att ha en plats att gå till, det är jätteviktigt för barnen. Det är en påminnelse om att något liknande aldrig får hända igen, säger hon i TV4-programmet.

Melinda Jacobs kamp för förändring efter Esmeraldas död

Melinda och hennes familj med make och tre biologiska döttrar fortsätter vara familjehem trots den traumatiska händelsen, och har nu fått hem en liten bebis som placerats hos dem. Samtidigt fortsätter de bearbeta sin sorg.

– Det är svårt att sätta ord på det. Det har varit så himla traumatiskt det här året, säger Melinda Jacobs i Nyhetsmorgon och fortsätter senare:

– Värst var när vi fick veta hur Esmeralda dog, hur hon har lidit, alla skador hon hade. Dödsförloppet. Det var omänskligt svårt.

Men det uppmärksammade fallet verkar också göra riktiga förändringar. Alla riksdagspartierna enades snabbt om att något behövdes göras, och nu har det börjat röstas igenom förslag på hur barnens rätt ska väga lika tungt som föräldrars rätt till sina barn.

– Det har hänt så otroligt mycket det här året. Jag har kämpat mig blå för att förutsättningarna ska ändras för de här barnen, säger Melinda Jacobs i TV4.

– Det är precis det här som var meningen när vi började prata om det här reportaget, var det precis hit vi ville nå.

Läs mer:

AnnSophies kamp för sönerna med NPF-diagnoser drev henne till utbrändhet

Polisen Brian adopterade flicka – efter att ha räddat henne från föräldrarna

Naya Riveras ex-man bryter tystnaden: ”Kan inte förstå”