Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Madeleine fick ingen hjälp av
läkarna – hade en extra livmoder

15 okt, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det är inte Madeleine på bilden.

Läkarna trodde inte Madeleine Janes, när hon under flera år klagade på intensiva magsmärtor. I stället sågs hon som hysterisk.
Men efter att ha blivit sjuk på en familjesemester gjordes en oväntad upptäckt – Madeleine hade en andra livmoder, som höll på att sprängas, skriver Daily Mail.
– Om jag inte hade opererats hade min andra livmoder fortsatt fyllas upp varje månad, säger Madeleine Janes.

Annons

Madeleine Janes, 21, led av hemsk mensvärk och sökte hjälp hos läkare – utan att få hjälp. Under fyra år försökte hon få någon läkare att ta hennes smärta på allvar, utan framgång. I stället ansågs Janes vara förstoppad, och fick medicin mot magsmärta. När ingenting blev bättre återvände Madeleine Janes till sjukhuset.
– En läkare undersökte mig, kände på min mage, och skickade iväg mig igen med inget annat än förstoppning. Inga blodprover, ingen röntgen, ingen mer undersökning. Jag tror de sa åt mig att ta paracetamol, säger Madeleine Janes.

När smärtan ändå inte gick över fortsatte hon söka hjälp, och läkarna började se henne som hysterisk när hon åkte in akut för fortsatta kramper och smärtor.

Sanningen kom fram på semestern

Det var först när hon på en semester förra året blev allvarligt sjuk som sanningen kom fram. När smärtorna blev för mycket för henne så åkte de till det lokala sjukhuset i Devon, och blev för första gången tagen på allvar. Efter att ha fått smärtstillande och det tagits blodprover så gjorde man ultraljud och röntgen – och det kom fram att Madeleine Janes hade två livmödrar, två livmoderhalsar, en äggledare och en njure. Den dolda livmodern var sprängfylld av fyra år av mensblod, och Janes fick skyndas till operation för att tömma blodet innan livmodern sprack.

Senare fick hon operera bort den extra livmodern – något som i längden besparar henne mycket smärta.

– Utan operation hade min andra livmoder fortsatt fyllas upp varje månad när jag har mens, och jag antar att smärtan hade fortsatt, säger hon Madeleine Janes till Daily Mail.

Läs mer:

Annons