89-åriga Maj-Lis i Sandviken får hjälp av hemtjänsten i sitt vardagliga liv, bland annat för att få assistans när hon duschar. Men eftersom hon känner sig obekväm med att bli duschad av manlig personal, så har hon lämnat önskemål om att få kvinnlig hemtjänsthjälp när hon ska duscha.

– Man ska väl inte klä av sig naken för en man man inte känner, det är väl självklart. Det känns mer naturligt med en kvinna, säger Maj-Lis till Aftonbladet.

Hemtjänsten har dock inte kunnat möta det här önskemålet, utan i stället skickat manliga assistenter, vilket har resulterat i att Maj-Lis har vägrat duscha. Det har hänt att Maj-Lis inte har fått duscha på två veckor på grund av det här problemet.

– Jag förstår om man inte kan ordna en kvinnlig ersättare på en gång om någon blir sjuk, men man ska inte behöva vänta en hel vecka. Då fryser duschen inne den veckan, säger hennes dotter Kersti Haglund till TV4.

Dottern hörde av sig till kommunen efter mammans problem

Efter upprepade problem med detta hörde Kersti av sig till Sandvikens kommun, då hon upplevde att ingen lyssnade på hennes mamma.

– Det var ingen som lyssnade på henne. Då kontaktade jag enhetschefen och frågade varför hon de inte kan ordna så att en kvinna duschar henne, då fick jag svar att de har en policy att de inte gör skillnad på kön och etnicitet, säger hon i TV4.

Anette Wikblom är förvaltningschef för Sandvikens kommun, och tycker inte att Maj-Lis önskemål låter orimliga, men att hemtjänsten samtidigt gör så gott de kan för att hjälpa på bästa sätt.

– Önskemålen måste vara inom rimliga krav, och det jag har läst i tidningarna om Maj-Lis så verkar det inte orimligt i alla fall. Men så vitt jag vet har vi ansträngt oss så gott vi kan, säger Anette till TV4.

Läs mer:

Då får man vaccineras – det gäller för coronavaccinet

Dagny Carlssons ord om hälsan efter olyckan

Volontärer gör förkläden till vården – efter akuta bristen: ”Gör skillnad”