1:08

Efter reklamen: 10 kändisföräldrar som skyddar sina barn från rampljuset

(1:08)

33-åriga hemmafrun Lisa Pontius väcker mycket uppmärksamhet och diskussioner på sociala medier-appen TikTok för sina videos om moderskap och barnuppfostran. Nu har hennes video ”Barn är inte skyldiga sina föräldrar någonting” setts av fem miljoner människor, och blivit föremål för diskussion.

I videon svarar Lisa på tidigare kommentarer, där människor har kritiserat henne för att hon satt gränser mot sin egen mamma och sagt att hon borde vara tacksam för allt mamman gör för henne.

– Barn är inte skyldiga föräldrarna en särskild typ av relation, och beroende på föräldern så kanske de inte är skyldiga dem respekt heller, säger hon i videon.

Lisa fortsätter med att konstatera att föräldraskap kommer med ansvar, men att man inte kan förvänta sig att barnen ska vara tacksamma för vad man har gjort.

Fick transplanterad livmoder – nu har Chelsea fött sitt första barn

– Det är en förälders jobb att ta hand om sina barn. Det är ett ansvar. Det är inte alla som tar sig an uppgiften, men det är liksom minimum, att ta hand om ens barns fysiska och ekonomiska behov. Nivån över det är deras känslomässiga behov, vilket bra föräldrar gör, men det är inget villkorligt förhållande. Det är inte så att man älskar och tar hand om sina barn med förväntningen att de ska lyda blint och göra vad man vill när de är vuxna, säger Lisa på TikTok.

Får medhåll från följare

Videon har fått tusentals kommentarer där många håller med om hennes resonemang, men att de samtidigt upplever att föräldrar från äldre generationer inte ser det på det sättet.

I en intervju med Buzzfeed säger Lisa Pontius att det är manipulativt att förvänta sig att barnen ska känna att de är skyldiga sina föräldrar saker för att de fått en bra barndom.

– Vissa föräldrar använder sig av rädsla och auktoritet i sin uppfostran, och vem vill i vuxen ålder behålla en nära relation med en diktator eller någon som manipulerar en emotionellt? Jag såg samma meddelanden på mina videos från personer i äldre generationer som sa att barn är skyldiga att respektera sina föräldrar oavsett hur föräldern behandlad barnet, och jag tycker att det helt enkelt är naivt och orealistiskt.

Hon visste inte att hon var gravid – timmar senare födde hon dottern

Utvald läsning

Femina