Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mia Skäringer om MeToo: "Ibland måste det börja brinna för att något ska hända"

02 feb, 2018 
AvJoel Linde
Mia Skäringer Lázár berättar i en lång intervju med Dagens Nyheter om de övergrepp hon själv varit med om, MeToo-rörelsen och varför hon valde att sprida namnet på en man som anklagats för övergrepp.
Annons

Weinstein-skandalen briserade i Hollywood i oktober 2017 och efter det har det pratats om något som kan liknas vid en ny världsordning. #MeToo blev en global rörelse som fortfarande, åtminstone i Sverige, betonar mycket av samhällsdebatten och även det stundande riksdagsvalet.

Mia Skäringer är en av de offentliga personer som hörts mest i #MeToo-sammanhang, givetvis eftersom att hon även långt innan rörelsen har engagerat sig i de frågor den berör. Både hon och hennes mamma har berättat om de övergrepp de varit med om: Mia om mannen som hade sex med henne när hon var avtuppad, och hennes mor om den manliga sjuksköterskan som förgrep sig på henne när hon var dåsig efter en operation. Så när #MeToo sköljde över världen reagerade hon instinktivt.

– Upplevelsen var fysisk och jag tror att rörelsen väcktes på ren reflex hos många, i en gemensam känsla av att nu jävlar. Vi har knutit handen i fickan så länge att näven reste sig automatiskt, säger hon till DN.

Annons

På frågan om varför Me Too eller liknande rörelser inte har skett tidigare svarar hon att precis som med alla samhällsstrukturer har man inte känt till några alternativ.

– Man har aldrig andats någon annan luft och går lite halvsovande genom vardagen. Man är van vid att ha sina småsår i själen: någon som smög på en i duschen och kommenterade ens kropp, som nöp en hårt i brösten. Någon som kom in och låg med en när man var full, för det fick man ju räkna med om man däckade. Så har jag levt.

En av de stora enskilda händelserna i Sverige, som gav enorma ringar på vattnet, var namngivningen av en känd krönikör på Aftonbladet, som anklagades för våldtäkt av krönikören Cicci Wallin.

Den person som kanske bidrog mest till att sprida Cicci Wallins berättelse var Mia Skäringer Lázár, som delade den med sina hundratusentals följare.

– Det var inget jag bara gjorde i farten. Jag satt länge på hotellet och tänkte på konsekvenserna och alla som skulle beröras. Och framför allt på den utpekade mannens familj.

DN frågar henne varför hon ändå valde att göra det, varpå hon svarar:

– Att män så länge har kunnat trakassera kvinnor i skydd av sina fina ord och nätverk. Och alla de som jag vet farit illa. Ibland måste det börja brinna för att något ska hända, och för första gången någonsin blev det farligt också för männen. När vi inte längre höll käften om vår verklighet stod något på spel även för dem.

Läs hela intervjun med Mia Skäringer på dn.se.

Foto: IBL

Annons