–Mikayla Holmgren säger att hon vill göra något som ingen annan gjort förut och visa en annan sida av Downs syndrom, där kvinnor och tjejer med funktionsnedsättningar kan delta i samma skönhets- och talangtävlingar som alla andra.

22-åringen som har dansat hela sitt liv fick dessutom två utmärkelser under Miss Minnesota-tävlingen.

– Jag var så chockad, jag började gråta. Jag gick från att vara en funkis-tävling till den största tävlingen i världen. Det är lite galet, säger Mikayla Holmgren i en intervju med Buzzfeed efter tävlingen.

Läs även 19-åringen var den första som bar hijab och burkini i en skönhetstävling

Hon fick utmärkelsen Spirit of Miss USA Award och Directors award under tävlingen samtidigt som hon skrev in sig i historieböckerna som den första kvinnan med downs syndrom att delta i en delstatstävling för Miss USA.

– Det är så mycket jobb. Mamma och jag har shoppat hela tiden och sen har vi gjort låtsasintervjuer och gjort oss klara och övat allting och makeupen och håret. Titta bara på mitt ansikte!

För två sedan vann Mikayla Holmgren Minnesota Miss Amazing, en skönhetstävling för kvinnor med funktionsnedsättningar. Och redan då visste hon att hon ville prova på större utmaningar och när Miss Minnesota skickade ett brev till henne i våras tjatade hon på sin mamma i flera dagar för att få lov att ansöka.

– Jag skrev att hon hade Downs syndrom och jag tänkte att de skulle hoppa över henne, men de beslutade sig för att låta henne vara med, säger hennes mamma Sandi Holmgren.

Läs även Liberos nya blöjförpackning hyllas – pryds av modell med Downs syndrom

Till vardags pluggar Mikayla på Bethels universitets program för inkluderande lärande och utveckling som hon tar examen från 2018. Hon bor på campus och vid sidan av studierna praktiserar hon på universitetets förskola och är ambassadör för ”Bästa vänner”, en organisation som arbetar för att hjälpa personer med fysiska och psykiska funktionshinder att skapa relationer och ge praktiska råd.

Läs även 7 inspirerande kvinnor med Downs syndrom som följer sina drömmar

Källa: Buzzfeed