Debatten kring vilket kön som är bäst på att köra bil har förts… ja, väldigt länge! Idag är det mannen som kör i 80 procent av alla relationer – troligtvis en nedärvd vana från förr.

Men som Femina tidigare rapporterat om har det flera gånger bevisats att kvinnor är bättre förare, bland annat på grund av att de är försiktigare och inte överskattar sin förmåga, vilket framför allt unga män har en tendens att göra.

Läs också: Småsyskon är bättre bilförare än sina äldre syskon

Nu visar ännu en ny undersökning att kvinnor är pålitligare bakom ratten. Studien, som Transportekonomiska institutet i Norge ligger bakom vilka som lättast blir distraherade i trafiken. Listan toppas av unga män följt av vana bilförare, extroverta och neurotiska personer.

Distraktion ligger bakom cirka 12 procent av alla bilolyckor. Den vanligaste distraktionen visade sig vara att pilla med bilradion.

– Könskillnaden i studien är ganska stabil, detsamma är attityden och hur ofta du kör, säger Ole Jørgen Johansson, en av forskarna bakom studien, till norska VG.

Forskarna tittade på faktorer som kön, ålder och personlighet i undersökningen, och det var två personlighetsdrag som utmärkte sig extra tydligt. Personer som anser att man inte kunde påverka sin distraktion, och de som tycket att distraktioner i trafiken är socialt accepterat, de är mer troliga att råka ut för en olycka på grund av det.

Läs även Smarta övergångsstället ska få bilister att minska farten

– Skräddarsydda ingripanden för att minska förarens distraktion borde fokuseras på riskgrupper som unga män med dålig attityd till distraherad körning och en låg tillit till sin förmåga att kontrollera distraktionen, säger forskaren Ole Johansson till Daily Mail.

Äldre kvinnor och personer som anser sig ha kontroll över sin distraktion är bättre på att hålla fokus på vägen, enligt studien.

Foto: IBL

Läs även Därför trivs kvinnor bättre att vara singlar än vad män gör

 

Artikeln publicerades först på MåBra.