1:27

Efter reklamen: Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barn

(1:27)

Det var den 28 augusti 2000 som Danny Stewarts och Pete Mercurios liv tog en helt ny vändning. New York-paret, som båda var i 30-årsåldern, skulle äta middag tillsammans och Danny skulle ta tunnelbanan från 14th Street Station för att möta sin pojkvän.

På stationen gjorde han upptäckten.

Förlorade sina pappor dog i 11 september-attacken – berättar nu

– Jag såg något på golvet som jag trodde var en docka. Jag slängde en blick till och såg då att dess ben rörde sig, berättar han för BBC.

Danny Stewart larmade polisen som kom och tog hand om den nyfödda bebisen, som fortfarande hade kvar delar av navelsträngen, som lämnats på tunnelbanestationen invirad i en sweatshirt.

Oväntade frågan från domaren

Vid det laget hade även Pete Mercurio kommit till platsen och när polisbilen körde iväg med den lille pojken började de prata om vad de varit med om.

– Jag minns att jag vände mig till Danny och sa "du vet, du kommer att ha en koppling till den där bebisen under resten av ditt liv". Jag sa att "barnet kommer att få höra om kvällen då han hittades och han kanske kommer att vilja hitta personen som upptäckte honom – vi kanske kan få reda på vart han tar vägen och skicka ett födelsedagskort till honom varje år", berättar Pete för BBC.

Snart slogs nyheten om den övergivna bebisen upp stort i medierna och Danny hyllades som en hjälte i rapporteringen. Men paret fick inte veta något om vad som hänt om pojken och de gick snart vidare med sina liv.

Några månader senare, i december 2000, kallades Danny Stewart till ett förhör om hur det gick till när han hittade pojken – ett första steg mot att barnet skulle placeras i en fosterfamilj. Det var då som domaren plötsligt ställde frågan:

Sarah adopterade en dotter – tvingades lämna tillbaka henne

– Skulle du vara intresserade av att adoptera honom?

Danny överraskade alla, inklusive sig själv, när han svarade ja.

Så lever familjen i dag

Det blev början på en flera månader lång process. Först bråkade Danny och Pete om huruvida de verkligen ville gå vidare med adoptionen, det var långtifrån sjävklart. Men allt ändrades när de åkte för att träffa pojken.

– Bebisen kramade mitt finger med hela sin hand. Han bara stirrade på mig och jag tittade på honom, det var som om han hade hittat en triggerpunkt i mitt finger som öppnade mitt hjärta och visade mig att jag skulle kunna bli en av hans pappor, säger Pete Mercurio till BBC.

Efter sedvanliga adoptionsutredningar blev pojken parets son. De döpte honom till Kevin och han kom att förändra deras tillvaro för alltid – Danny och Pete berättar för BBC att deras liv kom att bli så berikade och kärleksfulla sedan Kevin kom in i bilden.

Kevin är numera 21 år gammal och plugga matematik och datavetenskap på högskolan. Han är en sportig kille som sprungit flera maraton och han spelar såväl piano som gitarr.

– Jag kan inte förstå att mitt liv tog den här vändningen. Det här har förändrat min världsbild och mina perspektiv, säger Danny Stewart.

Utvald läsning

Femina