1:35

Efter reklamen: Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood

(1:35)

Pauline och Roger Fitter gifte sig 1965. Samma år tog det brittiska paret emot ett fosterbarn, en liten pojke, för första gången.

De beskriver hur det var uppslitande när pojken adopterades till ett permanent hem och de lovade varandra att aldrig ta emot ett fosterbarn igen.

Men det löftet bröts snart och det med råge.

Under de 56 år som har gått har Pauline och Roger, som nu är 81 respektive 86 år gamla, tagit emot 619 fosterbarn till – samtidigt som de uppfostrat fem egna barn. En gång hade de elva barn i sitt hem på en och samma gång.

Ensamstående pappan adopterade döende pojke – gjort succé i OS

Trots det hävdar paret att de inte har gjort något häpnadsväckande.

– Absolut inte. Vi känner att vi har levt våra liv med ett syfte. Vi har fortsatt längre än de flesta men vi har ändå tyckt om det vi har gjort till det allra sista barnet, säger Pauline Fitter till Mirror.

Roger och Pauline Fitter har tagit hand om 620 barn.

Youtube

Få barnen att känna sig inkluderade

Paret pensionerade sig från familjehemsverksamheten tidigare i år och ser nu med värme tillbaka på alla barn som har passerat genom deras liv.

– Varje barn har satt sin prägel. De var en del av vår familj. Om vi har gjort ett bra jobb kan de gå vidare till ett nytt liv där de inte behöver oss. Många av dem skickar fortfarande julkort till oss. Vi har älskat alla våra barn men också vetat att vi måste låta dem gå vidare, säger Pauline Fitter till Mirror.

När de blickar tillbaka på sina händelserika liv delar paret också med sig av sina bästa tips för ett lyckat föräldraskap. De handlar framför allt om att få barnen att känna sin inkluderade – Pauline och Roger var noga med att alla barn fick nya kläder, till exempel. Alla fick också äta samma mat för att inte någon skulle känna sig utanför.

Pauline och Roger Fitter har ofta uppmärksammats hemma i Storbritannien efter sina över 50 år som fosterföräldrar.

Youtube

Bästa tipsen för att uppfostra barn

Pauline och Roger var också noga med att inte sy fast namnlappar på barnens kläder, allt för att det inte skulle kännas som att de bodde på barnhem. I stället såg paret helt enkelt till att komma ihåg vems plagg som var vems.

Men naturligtvis uppstod konflikter och incidenter. Inte minst handlade det om avundsjuka – framför allt riktad parets egna barn.

Sarah adopterade en dotter – tvingades lämna tillbaka henne

– Om någon tog en leksak förklarade vi för våra egna barn varför de tagit den. Sedan förklarade vi för fosterbarnet att han eller hon inte behövde göra så, säger Pauline Fitter.

Och efter att ha tagit hand om 620 barn har paret kommit fram till att det bästa sättet att hantera alla slags föräldraskapssituationer är god kommunikation och att alltid behålla lugnet.

Utvald läsning

Femina