Åsa Liliegren, chefredaktör & ansvarig utgivare

”Pink’s konsert i Stockholm, troligen 2013, det var The Truth about love turnén. Jag hade inget starkt förhållande till vare sig henne som artist eller hennes musik. Men hon tog mig med storm. Vilket kraftpaket, vilken musiker och artist.”

 

Cecilia von Mentzer, reportageredaktör

”När jag drabbades av utmattningsdepression och föll mjukt när mina tjejkompisar slöt en ring av kärlek runt mig. Tog ut mig på promenader, skickade böcker och blommor och helt enkelt visade massa kärlek. Kvinnlig styrka och gemenskap at its finest.”

 

Anna Hänström, art director

”Björk, Robyn, Laleh – tre personer som genom åren inspirerat mig att flytta gränser och hur kreativitet kan bli ännu bättre genom att blanda/mixa det oväntade med det väntade. Att våga göra tvärtom.”

 

Magda Omerspahic, redaktionschef

”Jag hade faktiskt lite svårt för att komma fram till något riktigt powerminne, så jag kommer med några tips istället: plugga, skaffa ett jobb, tjäna dina egna pengar, säg ifrån mot dumma människor, ta inte skit av snubbar, ställ upp för dina medsyrror.”

 

Malin Roos, reportagechef

”Det var ju inte så att jag och yngsta dottern inte redan hade insett att vi tagit oss vatten över huvudet där vi stod på gräsmattan utanför med den sax som i hushållet går under benämningen ”hästasaxen” och skulle försöka byta däck på cykeln.

Plötsligt kom grannen, en man på 60 år och dubbelnamn och skrockade hur ”otroligt avancerat det där såg ut” och att han ”väl aldrig hade sett en kvinna byta bakdäck på en cykel med växlar”. Så kastade han ett öga på sin klocka: “Jag är tillbaka om 35 minuter, jag hjälper dig då’”. 

Det var som att jag hade 35 minuter på mig att desarmera en bomb som skulle utrota varje levande mekanism på vårt jordklot. Som att alla tiders hela jävla kvinnokamp hängde på det där cykeldäcket. Dottern som såklart hade uppfattat situationen/insinuationen fick lika mycket eld i ögonen. Men det spelade ingen roll hur många YouTube-filmer vi googlade fram om hur växelsprinten skulle dras (vad ÄR ens en växelsprint?!) Efter 33 minuter flyttade vi in

och upprättade cykelverkstad i köket.

Det tog flera timmar, två blodiga knogar, en nedoljad matta och så många fula ord framför mina döttrar att jag för evigt är på svarta listan till ”Mom of the year”, ingen middag blev det heller. Men. Vi. Gjorde. Det. Sen höll vi span och väntade in grannen, gick ut på gården och rullade cykeln demonstrativt, visslandes, viskandes EAT THAT FARBRORN.”

 

Malin Karlberg, digital redaktör

”När jag hittade styrkan att lämna en destruktiv relation efter 1,5 år av av-och-på-drama. Frihetskänslan när jag körde därifrån med alla mina saker i bilen, till tjejkompisarnas trygga famn, var otrolig; det kändes som att jag kunde klara vad som helst. Upplevelsen gav mig också en ödmjukhet och förståelse inför hur svårt det, sorgligt nog, faktiskt kan vara att lämna en man som behandlar en illa.”

 

Lisa Nilsson, praktikant

”Det kändes otroligt tufft att som 22-åring få åka ner till Serbien – för att i en månad arbetsleda ett 10-tal snubbar på en fabrik. Förövrigt var alla riktiga gullisar.”

 

 

Mer läsning

Femina