– Det finns så många duktiga kvinnor i finansbranschen och jag tyckte att det var så himla konstigt att jag inte hittade en enda bok med kvinnor i, säger Natalie Eriksson.

Natalie Eriksson, 26, som sparat i aktier i ett par år vände sig därför till nio kvinnliga aktieprofiler, som exempelvis Patricia ”Tradingmamman” Hjärtner, Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest och Sandra ”Framtidsfeministen” Bourbon.

Läs även 40 sätt att spara mer pengar – och du kan börja redan i dag!

Resultatet blev boken ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare” där de olika profilerna delar med sig av sina bästa investeringstips.

– Det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder som kan inspirera andra och det är viktigt att lyfta fram de som är otroligt duktiga.

En del av lärdomarna som finns i boken är att det finns olika sätt att spara i aktier, som Framtidsfeministen som bara satsar i bolag med jämställda bolagsstyrelser eller hur man kan fördela sitt sparande.

– Patricia Hjärtner som daytradar mycket gör också långsiktiga investeringar för att anpassa investeringarna till där hon är i livet just nu. Att det inte bara måste vara ett sätt hela tiden, utan att man kan variera beroende på sin livssituation.

Läs även Spara pengar på mat som på mormors tid – 7 tips

Natalie hoppas att hennes bok framöver kommer vara en av många böcker om aktier av och för kvinnor i handeln. Men sen hoppas hon att hennes bok ska inspirera personer att våga.

– Personer som är intresserade men som inte tagit steget eftersom det känt en tröskel ska känna att man kan så pass mycket att man kan komma igång.

Boken ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare”, som Natalie Eriksson ger ut på egen hand – utan förlag, finns att köpa hos Adlibris och Bokus från och med 30 augusti.

 

Natalies 5 tips för att börja spara i aktier:

* Gör ett köp för att komma igång, det är en bra början. Även om det är 200 kronor, kan det vara bra för att lära sig och hur det fungerar rent praktiskt.

* Tänk långsiktigt, men oroa dig inte för att göra fel. Börsen går upp och ner, men tänk stabilt från början.

* Var ärlig mot dig själv, hur mycket pengar och tid kan du tänka dig att lägga ner?

* Ha en buffert vid sidan av, man kanske inte vill investera pengar som man kan behöva i morgon.

* Delta i nätforum där du kan prata med folk och ställa frågor om dina investeringar.

Läs även
Få ditt hem att se lyxigare ut – 9 billiga knep

13 appar som hjälper dig bli mer effektiv i höst