0:57

Efter reklamen: Surrogatmödraskap - kort förklarat

(0:57)

Sarah var 31 år och hade precis firat sin dotters första födelsedag när hennes gynekolog gav henne ett fruktansvärt besked – det positiva gravidtestet hon hade tagit några veckor innan betydde inte alls att hon var gravid. I stället hade hon fått cancer.

”Vad som hade börjat som en vanlig dag i juli blev snabbt den värsta dagen i mitt liv och en avgörande händelse i min livsresa. Den dagen, klockan halv fem på eftermiddagen, satt jag framför en onkolog och hon bekräftade att jag diagnostiserats med koriokarcinom. En ovanlig typ av cancer i livmodern som bildas från moderkakan. Det är ovanligt och aggressivt”, berättar Sarah Sharp för Love what matters.

Sarah kände sig chockad och förkrossad av det tunga beskedet – speciellt eftersom hennes pappa hade gått bort i cancer när hon var liten, och han bara var 33 år gammal.

Som stöd hade Sarah inte bara sin make, utan också sin tvillingsyster Cathey. Inför operationen för att få bort cancern gav tvillingen ett löfte till Sarah.

”Hon tog min hand: 'Oroa dig inte, om de gör en hysterektomi så kommer jag bära dina barn'. Vi skrattade och hon tryckte min hand”, berättar Sarah.

Sarahs cancer kom tillbaka – hon behövde opereras

Sarah behövde inte göra någon hysterektomi den dagen, vilket innebär att man opererar bort hela fortplantningsorganen. I stället tillbringar Sarah de kommande åtta månaderna med att genomgå kemoterapi varje vecka, och tvillingsystern Cathey hjälper henne med dottern när hon inte har ork.

Efter att ha fått höra att hon var cancerfri i december, fick Sarah beskedet att cancern var tillbaka i januari, och hon behövde börja med en ny cancerbehandling igen. Läkarna bestämde sig för att det var dags att göra en hysterektomi ändå, och åter igen lovade tvillingsystern att hon kunde bära hennes barn. Sarah fick behålla sina äggstockar trots att man opererade bort livmodern, så hon hade ägg till ett embryo – och Cathey blev den perfekta surrogatmamman.

”När vi berättade för vår mamma så stirrade hon på oss i chock för att förstå. Cathey, min tvilling, sa: 'Mamma, om Sarah behövde en njure, så skulle jag ge henne en njure. Hon råkar bara behöva min livmoder'. Min mamma tittade upp, och ögonen tårades. Hon visste att moderskap betydde allt för mig.”

Nu är Cathey höggravid med Sarahs son, som ska bli lillebror till hennes dotter.

”I dag är jag tacksam för min livsresa, nystart och nu ett nytt liv. Jag tittar på min tvillingsyster, gravid med min son, och förstår vad kärlek är.”