Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Se Frances McDormands omtalade tacktal som kan förändra filmindustrin

05 mar, 2018 
AvIda Gustafsson
När Frances McDormand tog emot sin Oscar fick hon alla kvinnliga nominerade att ställa sig upp.
Annons

Frances McDormand som fick en Oscar för sin roll i Three billboards outside Ebbing, Missouri bad i slutet av sitt tacktal alla Oscarsnominerade kvinnor att resa sig upp.

”Meryl, om du står upp kommer alla andra att göra det!”

En uppmaning som Meryl Streep tog fasta på och precis som Frances förutspått följde alla andra efter, ,till Frances McDormands stora glädje som sedan fortsatte sitt tal:

”Se er omkring allihop, se er omkring damer och herrar, vi har alla historier att berätta och projekt som behöver finansiering. Prata inte med oss om det i kväll, bjud in oss till era kontor om ett par dagar, eller ni kan komma till våra – vad som passar er bäst – och så berättar vi allt”.

Sedan avslutade hon med att säga att hon hade två ord som hon ville att alla skulle ta med sig från Oscarsgalan 2018: Inclusion rider.

Det kan ungefär översättas med termen ”inkluderingskrav”, det vill säga att alla som skriver på för en ny film gör det med en klausul i avtalet som tvingar filmproduktionen att möta en viss nivå av mångfald i både rollbesättning och personal bakom kameran.

Annons