Sportfantaster är vana att se lättklädda kvinnor presentera atleter, dela ut priser och hålla i pausunderhållning, men är den typen av ojämställda roller verkligen förenliga med vår tid?

Läs även: Frida Ramstedt: Varför måste ”sexiga tjejer” sälja inredning?

Den frågan har man ställt sig inom racingsporten Formel 1, efter att påtryckningar och opinion har förts i flera år. Men som väntat har det också funnits ett motstånd, bland annat från förarna själva.

Bland annat sa Red Bulls förare, 20-åriga Max Verstappen, att ”grid-tjejerna måste vara kvar”, och han fick medhåll från tysken Nico Hulkenberg som sa att ”det vore synd att plocka bort ögongodiset från startlinjen”.

Läs även: Julia Roberts ilska över sexistiska frågan: ”Fick Pitt och Clooney samma fråga?”

Men nu har beslutet ändå fallit – från och med säsongsstarten 2018 är det slut med de halvnakna tjejerna, så kallade ”grid girls”.

– Det senaste året har vi tittat på flertalet områden som vi känner behöver uppdateras så att vi kan ligga mer i linje med vår vision för den här fantastiska sporten, meddelar marknadschefen för Formel 1, Sean Bratches, i ett pressmeddelande.

– Även om traditionen med att anställa grid girls har varit en kärna i Formel 1 Grand Prix i årtionden, känner vi att den traditionen inte stämmer överens med våra värderingar och tydligt går tvärt emot det moderna samhällets normer. Vi tycker inte utövandet är lämpligt eller relevant för Formel 1 eller dess fans, gamla som nya, världen över.

Nu återstår att se om samma beslut kommer fattas inom exempelvis kampsport och ishockey.

En cheerleader skottar snö under ett så kallat Power Break, i ryska ligan KHL. Samma tradition finns även bland annat i amerikanska NHL.

En så kallad ”ring girl” visar upp vilken rond som ska påbörjas under en boxningsmatch.

Läs även: 14 viktiga framsteg för jämställdheten under 2017