Det var på kvällen den 28 december som Birgitta Bartholdson Carlson, 63, satte sig vid datorn och skrev sitt inlägg på Facebook, eller rättare sagt sin "nyårshälsning från smittspåraren":

"Hur har ni det där ute i stugorna? Hoppas att ni tillhör de friska och håller er friska framöver. Just nu är det väldigt många vi på smittspårningen pratar med som bittert ångrar den där glöggfesten, det lilla lussefirandet, julmiddagen med ”bara den närmaste familjen inklusive farmor, farfar, mormor och morfar”.

Birgitta jobbar som smittspårare i Halland och ägnar dagarna åt att kartlägga smittkedjor mellan personer, för att snabbt kunna bryta och begränsa smittspridningen av covid-19.

Ökning av telefonsamtal efter jul

Ett jobb som inte precis mattats av under december månad:

"Eftersom inkubationstiden är 1-14 dagar men de flesta insjuknar redan inom ca 5 dagar så är det alla som smittats på till exempel familjeträffar runt julen som börjar dyker upp i våra telefoner nu", skriver Birgitta Bartholdson Carlson i sin Facebook-post.

Till Femina säger hon vidare:

– Det har kommit fruktansvärt många nu det sista, vi är överösta varje dag med nya fall. Vi räcker inte till och får beta av så många vi kan.

Birgitta tror att det är resultatet av sammankomsterna kring jul som inte minst hon själv ser följderna av nu. De som trodde att kusten var klar för att de flyttade glöggminglet utomhus, till exempel.

– Viruset dör ju inte för att du går utanför dörren. Däremot är det lättare att hålla avstånd utomhus, så i den meningen är det bra, men om glöggfesten utomhus innebär att du står och trängs på en altan i stället, är det inte särskilt genomtänkt.

Uppmanar till att ställa in nyårsfesternaBirgitta Bartholdson Carlson medger att det delvis var av frustration som hon skrev sitt inlägg där hon uppmanar folk att tänka till kring det stundande nyårsfirandet och påminner om hur långt två meter faktiskt är.

"Vet du hur långt 2 m är? Lika långt som en normalstor säng, från huvudända till fotända! Det är det avståndet vi bör hålla till varandra."

– Alla ser ju själv i samhället att vi trängs och inte håller avstånd och går ut fast man är "lite snuvig bara". Jag ringer folk hela dagarna och hör hur de har blivit smittade och känner: "Varför kan vi inte bara hjälpas åt?". Det är bara du och jag och alla andra som kan se till att vi blir av med det här.

– Det är inte många som har en säng mellan sig i affären.

De som till exempel smittades på glöggfest, tycker de att det är pinsamt att berätta det?

– Ja, det märker jag. Det är många som säger: "Jag som har hållit mig hela vägen och så gav jag en enda person en enda kram". Och så var det just den personen som var smittad. Men det är ju så det är och kan vara, säger Birgitta Bartholdson Carlson och skrattar åt frågan om hon hade kunnat föreställa sig att hennes inlägg skulle delas 20 000 gånger på två dagar.

– När jag satte mig vid datorn tänkte jag att jag skulle skriva på ett sätt så att mina vänner på Facebook lyssnade, så att åtminstone någon skulle slippa att bli sjuk eller till och med dö och förhoppningsvis strunta i nyårsfesterna. Jag var jätteglad bara om någon av mina kompisar klickade att det vara bra.

När det började ramla in en massa delningar tänkte jag "Vad i hela friden". Det är helt sanslöst, säger corona-spåraren i Halland och skickar med ett förtydligande:

Att det är upp till den som är smittad att själv meddela de man har träffat.

– Vi på smittspårningen ska i första hand informera de som smittats om hur de ska hålla sig isolerade för att inte smitta vidare. Dessutom frågar vi vilka de träffat så att de själva inte glömt att ringa och informera dem och sitt arbete om att de är smittade. Vi ringer bara i väldigt speciella undantagsfall upp kontakter, säger Birgitta Bartholdson Carlson.


Här är Birgitta Bartholdson Carlsons nyårshälning på Facebook:

"Hur har ni det där ute i stugorna? Hoppas att ni tillhör de friska och håller er friska framöver. Just nu är det väldigt många vi på smittspårningen pratar med som bittert ångrar den där glöggfesten, det lilla lussefirandet, julmiddagen med ”bara den närmaste familjen inklusive farmor, farfar, mormor och morfar”.

Hur ofta hör jag inte att ”det är konstigt att vi blivit sjuka för alla testade sig veckan innan och var friska”. Ja det var ju bra att alla var friska då men uppenbart så hade minst en hunnit smittas innan ni sågs så alla var inte utan smitta på familjemiddagen och det är därför flera i familjen är sjuka nu.

Man smittar redan dagen innan man fått symptom så argumentet att alla känner sig friska när man ses för middag, grillning osv är också väldigt dåligt.

Eftersom inkubationstiden är 1-14 dagar men de flesta insjuknar redan inom ca 5 dagar så är det alla som smittats på till exempel familjeträffar runt julen som börjar dyker upp i våra telefoner nu.

I stort sett alla säger att de varit så noga med hygienen och hållit avstånd eller rent av varit utomhus. Hållit avstånd? Vi bör alla hålla avstånd till varandra på 1,5 till 2 meter vare sig det är ute eller inne, hemma eller i affären.

Vet du hur långt 2 m är? Lika långt som en normalstor säng, från huvudända till fotända! Det är det avståndet vi bör hålla till varandra. Tycker du det känns långt? Tja, en juniorsäng är 1,4 m normalt men antagligen ändå längre än de flesta tänker sig. Det är ungefär avståndet mellan två personer som står på armslångt avstånd från varandra, två armar alltså.

Håller du det avståndet till alla? Oavsett vilken av sängarna du väljer att anpassa dig efter så är det måttet inget normala hushåll med några personer fixar och rakt inte med släkten eller vänner på besök.

Inte många har så stora matbord hemma att man med gott samvete kan säga att man hållit avståndet till varandra! Så glöm inte att tänka på sängen om du nu funderar på att bjuda hem några till nyår!

Det kommer dessutom mer troligt fler nyår framåt om du avstår från middagen!

Utomhus? Viruset dör ju inte bara för att du flyttat ut middagen. Det smittar lika mycket på kort avstånd där men kanske kan man vistas lite längre ifrån varandra, om man nu har en stor altan. Fast antagligen har ni väl någon värme på så alla vill väl samlas runt det? Men tänk på sängen! Blåser det? Tänk på att inte sitta i vindriktningen för då kan du kanske få ta till ännu längre avstånd!

En studie visade att i vind kan viruset flyga hela 4 meter, två sängar!!! Så med tanke på hur smittan fullständigt skenar i landet just nu så snälla, tänk er för! Det börjar bli ont om platser på sjukhusen nu. Fortsätter det så här så kommer kanske inte alla att få tillgång till den vård som är mest optimal, oavsett om det gäller vård av Covid 19 eller annat som trafikolyckor.

Är din lilla nyårsfest eller ”bara ett snabbt glas champagne på altanen” värd risken att du eller någon annan på festen tillhör de som om så där en 10 dagar kämpar för sitt liv även om det förhoppningsvis är på en IVA-avdelning?

Eller, att du smittar flera andra med en Covid19 du kanske inte ens kan ana att du bär runt på?

Snälla, tänk dig för! Inget är viktigare än att vi rider ut detta tillsammans! Bara du och vi andra kan ta ansvar och fixa det.

Chansa inte med ditt eller andras liv som insats! Vi har alla bara ett och oddsen ser inte så bra ut nu!

Så: Tänk efter före och glöm inte ”sängen”!

Hoppas verkligen att ni alla månar om varandra och er själva samt får ett Gott Nytt och Bättre 2021!

Hälsar En av alla Sveriges smittspårare"

Läs mer:
Jennifer Aniston kritiseras efter detaljen i hemmet: “Det är så okänsligt”
Så sjuk är Mette-Marit – läkarens dom
Adam Alsing, Sven Wollter och andra kändisar som lämnade oss 2020