1693915051

Varje år slängs det en miljard fimpar på svenska gator och torg – det är det vanligaste skräpet i hela landet. Eftersom fimpar till största grad består av en typ av plast, så innebär det att de slängs 108 ton plast på marken varje år, en siffra som helt klart får folk att höja på ögonbrynen.

– Jag tror att vi måste uppmärksamma rökarna på att de också bidrar till problemet med plast i haven. Jag har också en farhåga att problemet med fimpar i naturen kan öka då det nu införs rökförbud på kaféer. Det finns fick-askkoppar, kanske kommer vi se en ökning av användningen?, har Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, sagt till Dagens Nyheter.

Sandras man fick en stroke: ”Det var som att han druckit en hel flaska sprit”

Kan bli böter för att slänga fimpar på marken

Men nu kanske det kommer bli ändring på nedskräpningen, när det utreds om man ska börja bötfälla även de som gör sig skyldig till ringa nedskräpning, vilket är rubriceringen för att kasta fimpar och godispapper på marken i nuläget. Förslaget att bötfälla har varit ute på remiss, och nu ger Åklagarmyndigheten grönt ljus.

– Jag är beredd att göra det som krävs för att vi ska få en ren miljö. Jag tror att det är ganska självklart för människor att vi måste ta ett miljöansvar som medborgare, och att den som inte gör det också får ta konsekvenserna, säger klimat- och miljöministern Per Bolund till Aftonbladet.

Utredningens förslag är att man ska kunna bötfällas för ringa nedskräpning från 1 januari 2022.

Jobbcoachen: Så säger du upp dig på bäst sätt – för att inte bränna broar