Är du pensionär och har tidigare fått avslag på din ansökan om bostadstillägg? Ge inte upp, för det kan vara så att du har rätt till bidrag ändå. Årsskiftet 2019-2020 ändrades nämligen reglerna så att fler pensionärer har rätt till ett skattefritt tillägg på sin allmänna pension.

Tillägget har ett maxbelopp på 6540 kronor per månad, och beräkningen görs utifrån ens aktuella inkomst och de boendekostnader man har. Det spelar ingen roll om man hyr eller äger sin bostad, och även den som har sparpengar på banken har rätt till bostadstillägg. Grundläggande krav är att man bor i Sverige, är över 65 år gammal och tar ut hela sin allmänna pension inklusive premiepension — eller utländsk motsvarighet.

För att kolla om man har rätt att söka bostadstillägg kan man börja med att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och där göra en preliminär beräkning – det kan du göra HÄR.

Ansök om tillägg på webben – eller ring för hjälp

När man har gjort det skickar man därefter in en riktig ansökan. Även det gör man enklast på Pensionsmyndighetens hemsida.

Linda Nygren är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten och menar att det finns anledning att söka tillägg på nytt om man fått avslag tidigare år.

– Det kan man behöva göra på nytt eftersom reglerna ändrades vid årsskiftet, säger Linda Nygren till Expressen och fortsätter:

– De som tycker det är svårt att fylla i uppgifterna och vill ha hjälp kan gå in på ett av våra servicekontor eller ringa oss.

Läs mer:

Inspireras av Dianas stil i The Crown – 13 stilsäkra köp!

Mikael Sandström och Lotta Engberg flyttar ihop

Röda dagarna under 2021 – planera din semester redan nu

Mer läsning

Femina