Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Susies kamp för att få barn – blev mamma vid 50

25 feb, 2022 
AvSandra Skarin
FotografYoutube
Susie Troxler och hennes make Tony visste alltid att de ville få barn – men på grund av Susies ålder var det svårt.
Nu har de äntligen kunnat bli föräldrar, efter en rad IVF-försök.
– Jag är 50 år. Jag är född 1971 och skäms inte över det, säger hon.
Annons
TV: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomenBrand logo
TV: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomen

Susie Troxler och hennes make Troy har alltid velat skaffa familj tillsammans. Makarna har levt ihop i tretton år men har inte lyckats få några barn, förrän nu.

– Vi gifte oss sent i livet och tog för givet att vi skulle kunna bli gravida, som vilka som helst, säger Susie.

Paret som bor i Greensboro, North Carolina, har båda medicinska problem som kan ha försvårat möjligheten att få barn. Det, i kombination med att kvinnors fertilitet minskar med åldern.

Åren gick men det kom aldrig några barn. Då började tankarna att det kunde vara något komma.

Under en årlig hälsoundersökning hos Doktor Carolyn Harraway-Smith på Cone Health's chief medical officer for women's health fick Susie frågan, om hon hade några frågor. Svaret från Susie var att hon och maken hade försökt få barn men inte lyckats.

Annons

– Hade hon inte ställt den frågan, så hade inte funnit en bebis här idag, säger Susie.

Började med IVF

Harraway-Smith fick klart för sig att de äkta makarna aldrig fått någon rådgivning eller hjälp angående sina fertilitetsproblem. Därför gjores det upp en plan att de skulle få testa in vitro-fertilisering, mer känd som IVF. Det vill säga provrörsbefruktning. Vilket innebär att kvinnans ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ägget som då kallas för embryo, sätts in i kvinnans livmoder, för att förhoppningsvis fastna och bli ett barn.

Det finns en studie från 2014 som visar att väldigt få kvinnor i 50-årsåldern kan få barn på det naturliga väg. I en annan studie från 2010 så framkommer det att kvinnor i samma ålder som försöker skaffa barn med hjälp av IVF löper större risk för en för tidig förlossning, låg födelsevikt och barndödlighet.

– Jag tror inte att graviditeter passar alla kvinnor i den åldern. Det finns många risker, både för kvinnan och graviditeten, som kan inkludera bland annat missfall och diabetes, säger Harraway-Smith.

Annons

Paret Troxlers kämpande med IVF i två utan att lyckas. När det var dags använde det sista embryot blev till slut deras dotter till. De kallar henne sin "mirakelbebis"

Doktor Harraway-Smith var själv med under förlossningen när dottern Lily kom till världen den 29 september.

– Det är helt overkligt. Vi har behövt landa lite, för att förstå att vi nu inte bara är fru och man utan också mamma och pappa.

Att hjälpa föräldrar att få barn är alltid speciellt för Harraway-Smit men den här förlossningen var lite extra speciellt för henne.

– När jag började med kejsarsnittet, så nynnade Susie på en gospellåt som jag är väldigt bekant med. Då visste jag att vi var rätt ute.

Slutade aldrig drömma om ett barn

Trots alla års kämpande så visste Tony Troxler att de skulle bli föräldrar.

–Vi visste att vi skulle få barn en dag, så vi gav aldrig upp. Utan vi hade vår tro och vi drömde om vårt barn. Vi visste inte när det skulle hända men att det skulle hända.

Annons

Han säger också att redan innan dottern var född så hade hon hunnit lindat sin pappa kring fingret och att han älskar henne väldigt mycket.

Paret Troxler hoppas deras historia kan inspirera andra par.

– Gör din läxa och kör sedan. Ingen vet vad livet har planerat för en. Det sista du vill är att behöva säga "jag är gammal för det här". Att det är slutet för ens drömmar. Därför bör du följa dina drömmar så långt det går.

Paret är hemma med dottern Lily, som nu hunnit bli två månader.

– Vi är överlyckliga. Helt utan sömn men det är värt det. Hon är vår mirakelbebis.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se också: Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Se också: Det här är ofrivillig barnlöshet

Källa: cbsnews.com

Annons