Osjälviska tjänar mer pengar, enligt studie

Det lönar sig i längden att vara generös mot andra. Osjälviska personer tenderar nämligen att tjäna mer pengar än egoister, visar en tvärvetenskaplig forskningsrapport från bland annat Stockholms universitet. De får också i regel fler barn än mer själviska personer – kanske en mindre otippad koppling.

Läs även: 8 tecken på att du har en empatisk personlighet

– Resultatet är tydligt både i amerikanska och europeiska data. De mest osjälviska får flest barn och de måttligt osjälviska har högst lön. Och vi finner resultatet även över tid – de människor som är mest generösa vid en tidpunkt ökar mer i lön fram till nästa mätning, säger Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av studieförfattarna.

Uppfattningen att du behöver trampa på andra för att själv ta dig framåt i karriären och att du endast kan klättra på andras bekostnad stämmer med andra ord inte alls. Generositet och välvilja gentemot andra gynnar dig snarare både socialt och ekonomiskt, enligt studien, som har titeln ”Generosity pays: Selfish people have fewer children and earn less money”. Tidigare forskning har också visat att osjälviska personer är lyckligare och har bättre relationer.

Läs även: Vid den här åldern tjänar kvinnor som bäst

Just de sociala relationerna tror forskarna är nyckeln till generösa människors ekonomiska framgång.

– Framtida forskning kommer att få gräva djupare i orsakerna bakom att generösa tjänar mer, samt om sambandet mellan osjälviskhet, högre lön och fler barn finns även i andra delar av världen. Och man kan ju diskutera hur osjälviskt det egentligen är att skaffa fler barn, säger Kimmo Eriksson.

I studien definieras osjälviskhet som ”att vilja hjälpa andra för att man bryr sig om deras välfärd”, med matchande beteenden såsom att donera pengar eller ge av sin tid.

 

Läs även:

Barnen får inte samma ”lön” – se deras fantastiska reaktion

Så gör du ditt barn mer empatiskt – experterna tipsar!

Så känner du igen en narcissist – 7 tecken

Foto: IBL
Källa: Forskning.se