På ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg tvångsvårdas unga tjejer i åldrarna 12 till 16 år. Nu berättar SVT och Uppdrag granskning om de hemska övergrepp som försiggått innanför ungdomshemmets väggar. Flera av de tidigare inlåsta flickorna berättar hur de utsatts för våld och sexuella övergrepp, och vittnar bland annat om hur de tryckts hårt mot golvet, brottats ner och kallats för nedvärderande och rasistiska ord.

Stina Gustavsson har tidigare jobbat som verksamhetsutvecklare för Statens institutionsstyrelse, Sis, men har valt att lämna jobbet på grund av problemen på Björkbacken berättar hon för SVT. Hon åkte ut till hemmet för att reda ut problemen, och möttes av en miljö hon inte trodde var möjlig.

– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna till att bli arga. Jag har sett kränkande beteende. Man säger att barnen är monster, säger hon.

Klagomål och polisanmälningar – ändå fortsatte det

Kanalen har också pratat med 14 personer som har varit anställda på ungdomshemmet, och majoriteten bekräftar de rapporterade missförhållandena. Flera av dem har också själva lämnat in klagomål på hur saker går till på ungdomshemmet.

Men trots att flickor farit illa på Björkbacken under flera år, och att 33 olika incidenter har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, de senaste fem åren, så har problemen kvarstått, skriver SVT. Under samma period har det också gjorts 28 polisanmälningar om misshandel, sexuella ofredanden och våldtäkt på ungdomshemmet.

– Det har ju naturligtvis vidtagits ett stort antal åtgärder. Jag kan väl bara konstatera att man borde förmodligen ha vidtagit de här kraftfullare åtgärderna tidigare än vad som har skett nu, säger senior rådgivare till generaldirektören på Sis, Jan-Eric Josefsson till SVT.

Uppdrag granskning sänds onsdag 27 januari 20.00 på SVT.

Läs mer:

Forskaren om sexismen i krogbranschen: Som att gå till jobbet och möta grottmän

Annica, 70, skulle vräkas – tog sitt liv

Christina, 41, hjärnskadades under bröstoperation – så lever hon i dag

Mer läsning

Femina