Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tonårstjejer misshandlades och utsattes för övergrepp i tvångsvården

26 jan, 2021 
De var unga tjejer som tagits in på tvångsvård av staten – men när de kom till ungdomshemmet i Göteborg så började mardrömmen.
SVT och Uppdrag granskning avslöjar nu att tonårsflickorna utsattes för sexuella övergrepp och våld av personalen som skulle ta hand om dem.
– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna till att bli arga. Jag har sett kränkande beteende. Man säger att barnen är monster, säger Stina Gustavsson, som tidigare jobbat på Statens institutionsstyrelse.
Annons
Flickorna utsattes för våld på det statliga ungdomshemmetBrand logo
Flickorna utsattes för våld på det statliga ungdomshemmet

På ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg tvångsvårdas unga tjejer i åldrarna 12 till 16 år. Nu berättar SVT och Uppdrag granskning om de hemska övergrepp som försiggått innanför ungdomshemmets väggar. Flera av de tidigare inlåsta flickorna berättar hur de utsatts för våld och sexuella övergrepp, och vittnar bland annat om hur de tryckts hårt mot golvet, brottats ner och kallats för nedvärderande och rasistiska ord.

Stina Gustavsson har tidigare jobbat som verksamhetsutvecklare för Statens institutionsstyrelse, Sis, men har valt att lämna jobbet på grund av problemen på Björkbacken berättar hon för SVT. Hon åkte ut till hemmet för att reda ut problemen, och möttes av en miljö hon inte trodde var möjlig.

– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna till att bli arga. Jag har sett kränkande beteende. Man säger att barnen är monster, säger hon.

Klagomål och polisanmälningar – ändå fortsatte det

Kanalen har också pratat med 14 personer som har varit anställda på ungdomshemmet, och majoriteten bekräftar de rapporterade missförhållandena. Flera av dem har också själva lämnat in klagomål på hur saker går till på ungdomshemmet.

Annons

Men trots att flickor farit illa på Björkbacken under flera år, och att 33 olika incidenter har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, de senaste fem åren, så har problemen kvarstått, skriver SVT. Under samma period har det också gjorts 28 polisanmälningar om misshandel, sexuella ofredanden och våldtäkt på ungdomshemmet.

– Det har ju naturligtvis vidtagits ett stort antal åtgärder. Jag kan väl bara konstatera att man borde förmodligen ha vidtagit de här kraftfullare åtgärderna tidigare än vad som har skett nu, säger senior rådgivare till generaldirektören på Sis, Jan-Eric Josefsson till SVT.

Uppdrag granskning sänds onsdag 27 januari 20.00 på SVT.

Läs mer:

Annons